BOSS
0

Kaznene prijave protiv Plavšićeve i Dodika

FENA
Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović podnio je Tužiteljstvu BiH - Odjelu za ratne zločine kaznenu prijavu protiv Biljane Plavšić i aktuelnog premijera Republike Srpske i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Kako je priopćeno iz BOSS-a, Plavšićeva je prijavljena za kazneno djelo genocid s obzirom da je procesuirana i osuđena samo za ratni zločin i to na osnovu nagodbe s Tužiteljstvom ICTY-a koje je u zamjenu za priznanje odustalo od optužnice za zločin genocida.

"S obzirom da je nakon izlaska iz zatvora Plavšićeva priznala da je sve lagala kako bi izbjegla odgovornost za genocid, kaznena prijava omogućuje da se zločin adekvatno kazni.

Novcem poreznih obveznika Plavšićevoj je omogućeno da izbjegne dolazak i kazneno procesuiranje u BiH, zbog čega je prijavljen i Milorad Dodik, koji je zloupotrebljavajući zrakoplov Vlade RS pomogao Plavšićevoj da nakon izvršenja zločina genocida pobjegne u Srbiju, a čime je u svojstvu pomagača počinio djela kažnjiva po Kaznenom zakonu BiH", stoji u saopćenju.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović zatražio je od Tužiteljstva BiH da se od haškog Suda izuzmu izjave preživjelih žrtava, odnosno kompletan dosje na osnovu kojeg je bila urađena i haška optužnica protiv Biljane Plavšić za genocid, navodi se u saopćenju.