BiH
0

Kaznena prijava protiv pravobraniteljice Alihodžić

FENA
Mithat Telalović, glavni povjerenik Sindikalne organizacije Solana d.d. Tuzla, kazao je u ime dioničara Solane da je podnesena kaznena prijava protiv kantonalne pravobraniteljice Fatime Alihodžić.

Kaznena prijava protiv pravobraniteljice Alihodžić i drugih podnesena je zbog opstruiranja sudskih presuda koje se odnose na suvlasništvo nad poslovnom zgradom Solana d.d. Tuzla u ulici Slatina, u kojoj su na osnovi ugovora o zakupu smješteni Vlada Tuzlanskoga kantona i pojedina ministarstva, kazao je Telalović.

"Solana d. d. Tuzla, kao suvlasnik zgrade, niz godina vodi sporove kako bi svoje vlasništvo mogla koristiti u kapacitetu koji joj zakon dozvoljava", navodi Telalović.

Sindikat Solane tražio je od Vlade da smijeni kantonalnu pravobraniteljicu smatrajući da ona loupotrebljava svoje ovlasti, međutim nikada nije dobio odgovor.

"Zbog toga mislimo da je svim tim radnjama koje traju i danas Fatima Alihodžić osobno zainteresirana, mimo funkcije koju obnaša, kako bi Solanu onemogućila da vrši prava svog vlasništva", navodi Telalović. Po njegovim riječima, dioničari koji imaju udio u kapitalu zainteresirani su da raspolažu spomenutom zgradom u skladu sa zakonom i pravom koja im pripadaju, ali u tome su onemogućeno.

Prvobraniteljici je, tvrdi Telalović, od Vrhovnog suda, OHR-a i, Ureda ombudsmena ukazivano da je Solana vlasnik zgrade, te da, ako smatra da to nije točno, uloži tužbu sudu za dokazivanje suprotnog.