{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kazne za točenje goriva loše kvalitete niko ne plaća

N
8.9.2004. u 10:38
0
0
Kazne za točenje goriva loše kvalitete niko ne plaća
0
Kazne za točenje goriva loše kvalitete niko ne plaća
Glavni federalni inspektor za kontrolu kvalitete tekućih energenata Marko Pezo potvrdio je jučer za Dnevni list kako je u sklopu ljetne kontrole kvalitete goriva podneseno 19 prekršajnih prijava protiv vlasnika benzinskih pumpi u Federaciji BiH.
"Inspektori su sa 300 pumpi u FBiH uzeli 2.000 uzoraka, a do jučer bilo je ispitano negdje oko 70 posto tih uzoraka. Akcija kontrole kvalitete goriva trajat će do kraja septembra", kazao je za Marko Pezo.

On je istaknuo da se u većini slučajeva radi o dizel gorivu sa smanjenom tačkom paljenja ta da se, otkako su uvedene pooštrene mjere kontrole, kvaliteta goriva popravlja.

"Za vrijeme iste akcije prije dvije godine podneseno je 47 prijava, a prošle godine 28. Nakon još jedne ili dvije akcije, do kraja godine očekujemo da će se broj prijava i dalje smanjivati", kazao je Pezo istaknuvši kako još uvijek ima goriva u koje se miješa špirit.

Međutim, prema informacijama kojima raspolažu federalni inspektori, ima nagovještaja kako gorivo loše kvalitete u BiH ulazi iz Pančeva i Novog Sada.

"Utvrdit ćemo tačnost takvih navoda, a za sada imamo saznanja da to gorivo ne podliježe našim standardima i propisima", najavio je inspektor Pezo. Kontrolu kvalitete goriva vršile su ovlaštene kuće, Herkon iz Mostara, Inspekt RGH iz Sarajeva i ZIK iz Mostara.

Nakon podnošenja prekršajne prijave, prvostupanjski postupak vodi se u Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije, a ukoliko ima žalbi, drugostupanjskom postupku nadležan je sud. Za te prekršaje predviđene su oštre novčane kazne od 20.000 maraka za frime i 5.000 maraka za odgovorne osobe, dok je najoštrija kazna zatvaranje, odnosno oduzimanje dozvole za rad.

Iako su u februaru ove godine na naplatu trebale pristići četiri izrečene kazne, Pezo je naglasio kako do sada nije izvršena naplata nijedne od tih kazni.

Inspektori za sada nisu imali problema s pritiscima i fizičkim prijetnjama, premda su u dva slučaja, u Visokom i Živinicama, podnijeli prijave jer vlasnici pumpi nisu dozvolili uzimanje uzorka benzina, piše Dnevni list.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoće li posjeta Predsjedništva BiH Srbiji značajnije promijeniti odnos između dvije zemlje?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: