Skupština KS
0

Kazne za roditelje ukoliko su maloljetnici od 23.00 do 05.00 sati na javnom mjestu

FENA
Skupština Kantona Sarajevo donijela je danas Zakon o dopunama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u KS-u po hitnom postupku.

Ovim zakonom ograničava se kretanje maloljetnika od 23.00 do 05.00 sati bez nadzora roditelja. Zakonom je utvrđena veća odgovornost roditelja za mlađe maloljetnike do 16 godina koje u noćnim satima zateknu policijski službenici na javnom mjestu.

Kazna predviđena za roditelje mlađih maloljetnika u takvim slučajevima je od 300 do 900, a za roditelje starijih maloljetnika od 200 do 600 KM.

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS-a je pripremilo dopunu ovog zakona u skladu sa zaključkom vanredne Skupštine KS-a od 13. februara gdje je preporučeno Vladi KS-a da u skladu s pozitivnim zakonskim propisima razmotri mogućnost donošenja odluke o vremenskom ograničenju kretanja maloljetnika.

Skupština KS-a je obaveza Vladu da za šest mjeseci pripremi izvještaj o rezultatima primjene ovog zakona, odnosno dijela koji se odnosi na ograničeno kretanje maloljetnika, da bi Skupština odlučila da li će ova dopuna i dalje ostati na snazi.

Ministar MUP-a KS-a Željko Mijatović je kazao da se ne radi o uvođenju policijskog sata za maloljetnike već o normalnom kretanju maloljetnih osoba od 23.00 do 05.00 sati uz prisustvo roditelja, staratelja ili usvojilaca.

Skupština KS-a donijela je i Zakon o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

Tim zakonom vrši se usaglašavanje organizacije kantonalne uprave s federalnim Zakonom o organizaciji organa uprave u Federaciji BiH, u pogledu: propisanih kriterija za osnivanje kantonalnih organa uprave i kantonalnih organizacija, novog načina organiziranja inspekcijskih poslova, te reguliranja pitanja organizacije kantonalnih ministarstava i kantonalnih upravnih organizacija jednim zakonom, što je do sada bilo regulirano posebnim zakonima, kazao je ministar pravde i uprave KS-a Zlatko Mesić.

Donesena je i Odluka o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo po hitnom postupku te je usvojen Prijedlog programa rada Skupštine KS-a za 2008. godinu.