Sastanak u Vladi KS
0

Kazne i zatvaranje lokala u kojima je bilo nereda

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić danas je s najodgovornjim ljudima iz sudstva, tužilaštva i kantonalne policije dogovorio da kantonalna vlada inicira izmjenu kaznenih sankcija za nezakonito držanje i nošenje oružja te da u pokušaju rješavanja problema nedostatka zatvorskih kapaciteta u Federaciji za osuđene kriminalce sufinansira projekt u kojem bi ustanova poluotvorenog tipa na Igmanu bila pretvorena u zatvor.

Dogovoreno je i da kantonalna vlada inicira izmjenu kantonalnog zakona koji trenutno propisuje kazne od šest mjeseci do dvije godine zatvora za nezakonito nošenje pištolja.

S obzirom na to da su u aktuelnom krivičnom zakonu federalnog nivoa do tri godine zatvora zapriječene kazne za nelegalno posjedovanje oružja kao što su automatske puške i eksplozivna sredstva, kantonalna vlada će inicirati da u zakonu iz njene nadležnosti kazne također budu povećane na tri godine, a najmanja da iznosi jednu godinu.

Također će biti zatraženo i pooštravanje legislative na nivou Federacije BiH za nelegano posjedovanje i upotrebu vatrenog oružja, rekao je na pres-konferenciji održanoj nakon ovog sastanka Željko Mijatović, kantonalni ministar unutrašnjih poslova.

Predsjednik Općinskog suda u Sarajevu Goran Salihović, jedan od učesnika dogovora s Mehmedićem, kazao je pak da Federacija neće riješiti pitanje kaznene politike sve dok iza rešetaka ne budu oni osuđeni kriminalci koji su trenutno na slobodi jer se ne rješava problem koji se odnosi na nedostatak zatvorskih kapaciteta.

Salihović je dodao da on već tri godine bezuspješno upozorava da Sarajevom zbog toga slobodno hodaju osuđenici, trenutno njih 415, a na novinarsko pitanje da li među njima ima i ubica, odgovorio je: "Ima i ratnih zločinaca! I svih struktura. Nedopustvo je da nisu iza rešetaka!"

Kantonalni policijski komesar Hilmo Selimović najavio je prekovremeni rad policije u borbi s kriminalom te inicijativu za zatvaranje ugostiteljskih objekata u kojima je bilo nereda.

Predsjednik Općinskog suda Goran Salihović izjavio je da podržava nastojanja kantonalnog premijera Mehmedića koja su uslijedila nakon nedavnog ubistva mladog Amara Mistrića u Sarajevu i pogoršanja sigurnosne situacije, a odnose se na stvaranje sigurnijeg okruženja za sve građane.

Podršku promjeni zakonske legislative izrazila je na pres-konferenciji i glavna kantonalna tužiteljica Nives Kanevčev, također učesnica sastanka.