BiH
408

Kazna za nepropisno parkiranje: Kandže na gumama automobila u BBI centru

Piše: S. H.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Nepropisno parkiranje automobila na zvaničnim, ali i nezvaničnim parkinzima je svakodnevnica. Međutim, naročit problem imaju tržni centri, gdje određeni broj vozača, uprkos jasno označanim parking mjestima, nepropisno parkira svoja vozila, i time stvara probleme ostalim vozačima.

Iako se građani redovno žale i šalju pritužbe zbog nepropisno parkiranih automobila na brojnim parking mjestima, redovne kazne kao da nisu dovoljna opomena nesavjesnim vozačima.

U Sarajevu su prvi konkretan potez poduzeli iz uprave BBI centra. U oktobru 2014. godine su donijeli odluku o postavljanju kandži na nepropisno parkirana vozila u garaži tog tržnog centra.

"Mi smo tu odluku donijeli nakon konsultacija s Policijskom upravom Centar i resornim ministarstvom. Ta mjera bila je neophodna kako bismo većini posjetilaca omogućili nesmetano parkiranje na jasno označenim mjestima", istakli su za Klix.ba iz direkcije BBI centra.

Postavljanje kandži nije kazna za nepropisno parkiranje, radi se o naknadi za parkiranje van označene zone. Radi osiguravanja naplate koriste se kandže, a kazna za svaki nepuni dan parkiranja iznosi 32 KM, istakli su iz BBI centra.

Broj naplaćenih naknada u BBI centru varira iz dana u dan, ali je trend opadajući.

To je dovoljan pokazatelj da bi možda i drugi tržni centri na sličan način mogli regulisati nepropisno parkiranje na svojim parking mjestima. Kada je riječ o trajnom rješenju nedostatka parking mjesta, što je općeprisutan problem, naročito u Sarajevu, građani će morati još čekati izgradnju najavljenih podzemnih garaža koje bi trebale smanjiti problem nedostatka parking mjesta.