{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kazazović: Urediti Centar za slijepu i slabovidnu djecu

F
2.6.2015. u 17:00
1
4
Kazazović: Urediti Centar za slijepu i slabovidnu djecu
1
Kazazović: Urediti Centar za slijepu i slabovidnu djecu
Elvir Kazazović
Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović obišao je danas Centar za slijepu i slabovidnu djecu gdje se upoznao s mogućnostima koje Centar pruža djeci i omladini s oštećenjima vida, kao što su staze prilagođene za vježbe kretanja te specijalizirani teren za kuglanje.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ministar je ocijenio da je neophodno da se potencijali ovog centra bolje iskoriste i za pomoć redovnim školama u njihovom radu jer ustanove ovoga tipa trebaju biti na raspolaganju društvu da bi se djeci s poteškoćama sluha, vida i drugim smetnjama omogućilo osposobljavanje za kvalitetan život.

Direktor ovog Centra Damir Ovčina je kazao da su uposlenici Centra osigurali donatorska sredstva iz Azerbejdžana za rekonstrukciju ovog objekta u cilju boljeg i efikasnijeg rada s djecom i omladinom koja imaju problema s vidom iz cijele Bosne i Hercegovine.

U Centru je i kabinet za vježbe vida, opremljen savremenim mobilijarom, koji pomaže otkrivanju stepena oštećenja vida i utvrđivanju najkorisnije vrste terapije, a ova oprema je prvenstveno korisna za opservaciju djece oštećenog vida u redovnim školama.

Kako je naglasila tiflopedagog Enisa Omerović svako dijete je posebno te je važno utvrditi oštećenje vida modernim aparatima, koje podrazumijeva provjeru djelovanja svjetlosti, boja i kontrasta podloge i teksta.

U Centru je obnovljen i bazen s visinom vode od 80 cm koja je prilagođena ovoj djeci, a srednja škola raspolaže bibliotekom u kojoj su dostupni različiti naslovi na Brajevom pismu i u štampanoj formi, posjeduju i desetine beletrističkih i udžbeničkih naslova pripremljenih u školskoj štampariji.

Specijalizirani kabinet za informatiku, opremljen je savremenim računarima čije su kompletne performanse prilagođene osobama oštećenog vida, uključujući touch screen monitore, čitače ekrana te mogućnosti da učenici s problemima vida samostalno obavljaju sve potrebne radnje na računaru.

U kabinetu za fizikalnu terapiju, koji je opremljen modernom opremom, učenici obavljaju praksu za fizioterapeute, jer se pokazalo kako djeca sa ovim zanimanjem lakše pronađu posao, a posjeduju manju i uređenu fitness salu i teretanu.

U Centru je posebno prilagođen kabinet hemije s periodnim sistemom elemenata izrađen na Brajevom pismu, što rijetko posjeduju kabineti hemije i u razvijenim zemljama.

Sportska ploha je pretvorena u salu opremljenu košem sa svjetlećim efektima i loptama prilagođenim slijepim i slabovidnim učenicima, što je doprinijelo da djeca koja pohađaju ovu školu osvajaju zapažena mjesta na mnogim takmičenjima, saopćeno je iz press službe Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: