BiH
1

Kazazović: Urediti Centar za slijepu i slabovidnu djecu

FENA
Elvir Kazazović
Elvir Kazazović
Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović obišao je danas Centar za slijepu i slabovidnu djecu gdje se upoznao s mogućnostima koje Centar pruža djeci i omladini s oštećenjima vida, kao što su staze prilagođene za vježbe kretanja te specijalizirani teren za kuglanje.

Ministar je ocijenio da je neophodno da se potencijali ovog centra bolje iskoriste i za pomoć redovnim školama u njihovom radu jer ustanove ovoga tipa trebaju biti na raspolaganju društvu da bi se djeci s poteškoćama sluha, vida i drugim smetnjama omogućilo osposobljavanje za kvalitetan život.

Direktor ovog Centra Damir Ovčina je kazao da su uposlenici Centra osigurali donatorska sredstva iz Azerbejdžana za rekonstrukciju ovog objekta u cilju boljeg i efikasnijeg rada s djecom i omladinom koja imaju problema s vidom iz cijele Bosne i Hercegovine.

U Centru je i kabinet za vježbe vida, opremljen savremenim mobilijarom, koji pomaže otkrivanju stepena oštećenja vida i utvrđivanju najkorisnije vrste terapije, a ova oprema je prvenstveno korisna za opservaciju djece oštećenog vida u redovnim školama.

Kako je naglasila tiflopedagog Enisa Omerović svako dijete je posebno te je važno utvrditi oštećenje vida modernim aparatima, koje podrazumijeva provjeru djelovanja svjetlosti, boja i kontrasta podloge i teksta.

U Centru je obnovljen i bazen s visinom vode od 80 cm koja je prilagođena ovoj djeci, a srednja škola raspolaže bibliotekom u kojoj su dostupni različiti naslovi na Brajevom pismu i u štampanoj formi, posjeduju i desetine beletrističkih i udžbeničkih naslova pripremljenih u školskoj štampariji.

Specijalizirani kabinet za informatiku, opremljen je savremenim računarima čije su kompletne performanse prilagođene osobama oštećenog vida, uključujući touch screen monitore, čitače ekrana te mogućnosti da učenici s problemima vida samostalno obavljaju sve potrebne radnje na računaru.

U kabinetu za fizikalnu terapiju, koji je opremljen modernom opremom, učenici obavljaju praksu za fizioterapeute, jer se pokazalo kako djeca sa ovim zanimanjem lakše pronađu posao, a posjeduju manju i uređenu fitness salu i teretanu.

U Centru je posebno prilagođen kabinet hemije s periodnim sistemom elemenata izrađen na Brajevom pismu, što rijetko posjeduju kabineti hemije i u razvijenim zemljama.

Sportska ploha je pretvorena u salu opremljenu košem sa svjetlećim efektima i loptama prilagođenim slijepim i slabovidnim učenicima, što je doprinijelo da djeca koja pohađaju ovu školu osvajaju zapažena mjesta na mnogim takmičenjima, saopćeno je iz press službe Kantona Sarajevo.