Uprkos greškama
201

Kazazović: Prvi put smo u KS imali transparentan način upisa u srednje škole bez subjektivnog utjecaja

Piše: A. Z.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Na današnjoj konferenciji za medije ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića i direktora Univerzitetskog tele-informatičarskog centra (UTIC) Elmedina Selmanovića, konstatovano je da je online upisivanje najtransparentniji način za upis u srednje škole koji je po prvi put na području KS proveden bez subjektivnog utjecaja samih škola.

"Ovo je prvi ovakav projekt na području KS, prethodilo mu je niz projekata kojima se uredila informatizacija u obrazovanju i stekli su se uslovi da se upustimo u avanturu da iznesemo projekt koji je najtransparentniji način upisa u srednje škole. Srednje škole nisu imale nikavog utjecaja jer nisu imenom i prezimenom mogle prepoznati učenika, a do sad su imale ogroman utjecaj na upis. Učenici su imali mogućnost da naprave tri izbora, a mogli su i mijenjati izbor. Faktički, mogli su birati šest škola. Dobili smo fantastične rezultate, a prvi put u historiji su popunjeni svi zanati, samo sedam mjesta je ostalo upražnjeno na svim zanatima. Također, po prvi put smo na prvom roku upisali više od 87 posto učenika", kazao je Kazazović.

Iako su administratori radili 24 sata, ministar priznaje da je dolazilo do grešaka, tehničkih ili ličnih.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Imali smo sistem koji je omogućio bazu podataka o općim uspjesima učenika i bazu podataka eksterne mature koja je korektor općeg uspjeha. Kod kopiranja tih baza postojala je mogućnost da se desi greška. Dešavalo se da nastavnici i razredne starješine ne unesu neke rezultate za takmičenja i učenici se bune kada im nedostaje pola boda ili bod. Također, učenici su unosili pogrešne e-mail adrese, zaboravljali lozinke, a bilo je problema i kod razlikovanja između informativne i rang-liste", istakao je ministar.

Direktor Univerzitetskog tele-informatičarskog centra tvrdi da je sistem sve vrijeme bio dostupan uz kratka usporenja tokom objave rezultata.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Proces izračuna je funkcionisao sve vrijeme. Prednost ovakvog načina upisa je što sada postoje podaci iz koje škole djeca dolaze i gdje su se upisala pa se može uraditi analiza o interesovanju djece i popularnosti škola koja se može koristit za odluke koje će ministarstvo u budućnosti donositi", kazao je Elmedin Selmanović.

Ministar Kazazović je najavio da će ovakav način upisa naredne godine biti unaprijeđen i da će problemi biti eliminisani jer će postojati jedinstvena baza za koju će ministarstvo izdvojiti sredstva. Nada se da će ovakav način upisa u srednje škole zaživjeti u cijeloj BiH.