Pomoćnici direktora
26

Kazazović demantovao Sivru: Nisu nova upošljavanja već poštivanje standarda i normativa

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Dojučerašnji ministar za obrazovanje, nauku i mlade u Kantona Sarajevo Elvir Kazazović reagovao je na optužbe Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS koji su kazali da je Kazazović uputio zahtjev za upošljavanje novih sedam zamjenika direktora u osnovnim školama u KS.

Kazazović je za Klix.ba kazao da se ne radi o novim upošljavanjima, već o poštivanju standarda i normativa o broju učenika odnosno mogućnosti upošljavanja pomoćnika direktora.

"Doneseni su novi standardi i normativi uz saglansost Sindikata u kojim decidno stoji da je to broj učenika na osnovu kojeg se podrazumijeva angažman zamjenika direktora škola. Nisu nova upošljavanja već dio škola koje su smanjile broj učenika, njima je poslano da moraju u budućnosti angažman zamjenika direktora prekinuti. Isti broj škola koji je imao veći broj učenika, a nije imao mogućnost da angažuje zamjenika direktora, da dobiju tu mogućnost", rekao je Kazazović.

On naglašava da isti broj (sedam) škola gubi poziciju zamjenika direktora, jer nemaju dovoljno učenika, a kod drugih se prebacuje.

"Samo se reguliše zakonska obaveza koji standardi i normativi uslovljavaju. Ponavljam, nije riječ o novi upošljavanjima kako se želi predstaviti", dodao je Kazazović.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS, uputio je zahtjev novoizabranoj resornoj ministrici Zineti Bogunić da instrukciju Elvira Kazazovića hitno stavi van snage.

Osnovne škole Čengić Vila 1, Hrasno, Fatima Gunić, Skender Kulenović, Ćamil Sijarić, Osman Nuri Hadžić i Sokolje prema najnovijoj instrukciji već sada bivšeg ministra obrazovanja, nauke i mladih KS Elvira Kazazovića trebale su imenovati pomoćnike direktora navedenih škola, a sredstva za plate, prema uputi Kazazovića, trebala bi se osigurati budžetom za narednu školsku godinu.