{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kazaa tuži muzičku i filmsku industriju

Klix.ba
30.1.2003. u 11:02
0
0
Kazaa tuži muzičku i filmsku industriju
0
Kazaa tuži muzičku i filmsku industriju
Kazaa se sada okrenula protiv filmske i muzičke industrije tj. svih kompanija koje su ikad tužile ili pokušale tužiti programe za razmjenu fajlova otkad se u kasnim devedesetim pojavio Napster. Kompanija Sharman Networks Ltd. je u Los Angelesu podnijela tužbu u kojoj optužuje filmsku i muzičku industriju za nerazumijevanje moderne tehnologije. U tužbi se navodi da ljudi ne moraju kupovati cdove, dvdove ili kasete kako bi uživali u njihovom sadržaju.
Sharman Networks optužuje kompanije za pogrešnu upotrebu autorskih prava, monopolizaciju i prijetvorno djelovanje i traži sudski termin sa porotom, novčanu naknadu i permanentnu presudu kako te kompanije ne bi mogle zlonamjerno upotrijebiti autorska prava ni na kojoj osobi. Diskografske kuće imaju monopol nad distribucijom muzike kada rade zajedno, dok filmske kompanije imaju monopol kad zajedno distribuiraju filmove od kina do videoteka.

Udruženje Recording Industry Association of America smatra kompletnu tužbu Sharman Networksa smiješnom. Prva tužba protiv Sharman Networksa je u oktobru 2001. godine podignuta od strane udruženja RIAA u saradnji sa pet glavnih diskografskih kuća – Sharman Networks je tada optužen za distribuiranje zaštićenog materijala putem svog programa.

kazaa.com

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: