Poglavar IZ-a u BiH
291

Kavazović u Banjoj Luci: Muslimani ne prave razliku između džamije i crkve, sve su naše

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-I-ulema Husein ef. Kavazović rekao je da gradu treba vratiti što je njegovo te da muslimani ne prave razliku između džamija i crkvi.

"Naše bogomolje su imale teških trenutaka. Arnaudija je opomena da može biti zloupotrebljen čovjek, ali ne i narod. Muslimani nikada ne prave razliku između džamije i crkve. Sve su naše", istakao je reis Kavazović.

Po njegovim riječima, vjerski objekti, bez obzira čiji su, predstavljaju "put jednih ka drugima".

"To je jedini put. Moramo ga izgraditi. Bosanske džamije su evropske džamije. Nisu došle odnekud, već pripadaju Evropi. Ovdje su izgrađene našim rukama. Oni koji su ih srušili loše su postupili. Oni koji će izgraditi Arnaudiju, dobro su postupili, kao i svi oni koji joj se raduju", kazao je poglavar IZ u BiH.

Na svečanosti je istaknuto da je danas veliki dan, jer se kamen temeljac za Arnaudiju polaže na Dan Grada Banjaluka.

Na mjestu polaganja kamena-temeljca okupilo su stotinjak vjernika.

Ceremoniji, pored reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i muftije banjalučkog Osmana ef. Kozlića, prisustvuju i direktor Vakufske direkcije IZ u BiH Senaid Zajimović te generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem.

Džamija Arnaudija, kao i ostale banjolučke džamije, porušena je 7. maja 1993. godine.

Banjalučki muftija Osman ef. Kozlić rekao je da će se izgradnjom Arnaudije zaokružiti obnova tri najznačajnije džamije u BiH – ove džamije, banjolučke Ferhadije i fočanske Aladža džamije.

Kozlić je istakao da je bitno obnoviti "svaki božiji hram", dodavši da je potrebno obnoviti i staru pravoslavnu crkvu u Mostaru.

Posebno je istakao potrebu izgradnje dobrosusjedskih odnosa u BiH.