Šefica Misije OSCE-a
3

Kavalec u Srebrenici nakon incidenta s učenicima koji su veličali četnike: Smiriti tenzije

FENA
Foto: Fena
Foto: Fena
Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadorica Kathleen Kavalec danas je u Srebrenici sa općinskim zvaničnicima razgovarala o situaciji u tom gradu, nakon incidenta koji se dogodio u Prvoj osnovnoj školi kada su se u javnosti pojavile fotografije učenika koji veličaju četnike u prostorijama škole.

Nakon sastanka s predstavnicima lokalnih vlasti, ambasadorica Kavalec je izjavila kako su učesnici sastanka zaključili da se tenzije moraju smiriti.

"Lokalni lideri i političari imaju jako važnu ulogu u vodstvu svoje zajednice. Oni treba da budu primjer i doprinose poboljšanju odnosa u zajednici", poručila je.

Istakla je da su razgovarali o onome što je u fokusu interesovanja OSCE-a, a to je na koji način se može poboljšati odgovor na incidente koji se dešavaju i koji su uzrokovani netolerancijom i predrasudama.

"Naša najveća zabrinutost uvijek su učenici i mislim da je važno da oni budu ti koji razumiju koja je pažnja usmjerena kada su njihove aktivnosti u pitanju. Između ostalog, kako lideri i kao roditelji, moramo da razumijemo koji uticaj njihove aktivnosti mogu da imaju na okruženje. Nije ovo incident koji se ne dešava i u drugim zajednicama, ali je naša uloga kao lidera i roditelja da djeca razumiju u kakvom okruženju žive i odrastaju. Posebno se to odnosi na aktivnosti na društvenim medijima", naglasila je Kavalec.

Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić najavio je da će o ovoj temi sutra biti raspravljano na tematskoj sjednici Skupštine općine Srebrenica.

"Bitno je da smo na kolegiju prije sastanka postigli dogovor da sutra na tematskoj sjednici uvrstimo informaciju o ovim posljednjim zbivanjima, kako bi se donio zajednički stav o smirivanju tenzija. Ovdje se radi o maloljetnoj djeci koja ne podliježu krivičnoj odgovornosti. Zabrinjavajuće je da se mnogo prijetnji uputilo toj djeci, roditeljima, pa čak i meni jer sam stao u zaštitu te djece. Ako me pitate šta se desilo u školi, nije se desilo ništa. Slike koje su nastale u školi objavljene su van škole, i na društvenim mrežama", rekao je Grujičić.

Tvrdi dalje da je incident "ono što se dogodilo 29. januara, da je bojkotovana nastava i to na način kako nije zakonski predviđeno".

"Veća grupa ljudi je ušla u školu bez legitimisanja, bez reda, i to se može nazvati incidentom - navodi Grujičić, odbacivši ocjene o ugroženosti bošnjačkih đaka.

Predsjednik Skupštine oćine Srebrenica Nedib Smajić kaže da su svi problemi nastali kada su objavljene fotografije na kojima se veličaju četnici.

"Incident je nastao kada se pojavila fotografija. Nisu Bošnjaci nametnuli bilo šta. Svi su dobro upoznati s tim, na fotografiji su bili natpisi 'Braća četnici'. Osuđujem svaku prijetnju, pogotovo djeci. Treba spustiti tenzije i rješavati probleme - izjavio je Smajić.

Navodi da je prije godinu dana bilo sličnih problema te da su roditelji podnosili zahtjeve na koji nikad nisu dobili odgovor. Školski odbor i Vijeće roditelje, kako je dodao, ne funkcionišu.

"Treba smiriti strasti. Moramo naći rješenja za probleme koje imamo - poručio je Smajić.