BiH
0

Katolički školski centar nominiran za zlatnu povelju "Linus Pauling"

FENA
Sedmočlana delegacija Internacionalne lige humanista predvođena generalnim tajnikom Zdravkom Šurlanom posjetila je danas Katolički školski centar (KŠC) "Sveti Josip" u Sarajevu, gdje ih je primio ravnatelj vlč. mr. Ivica Mršo.

Tokom susreta tajnik Šurlan je priopćio odluku da se visoko humanističko priznanje Zlatna povelja "Linus Pauling" s plaketom i zlatnom značkom dodijeli KŠC-u za izvanredan doprinos misiji Intemacionalne lige humanista kroz visokoprofesionalni i etički odgoj i obrazovanje mladih kroz zajedništvo u bogatstvu i različitosti.

On je dodao kako je Pojasnio na sjednici InternacionaIne lige humanista, održanoj 1. listopada jednoglasno potvrđena nominacija KŠC-a "Sveti Josip" za Zlatnu povelju "Linus Pauling". U nominaciji se posebno ističe značaj Centra za njegovanje multietničnosti i multikonfesionalnosti uz pravo da svaki učenik govori svojim maternjim jezikom te za odgoj mlade stvaralačke ličnosti kao pojedinca, kao pripadnika svoga naroda i kao građanina svijeta.

"KŠC je primjer odgojno-obrazovne institucije u kojoj svaki nastavnik istinski oblikuje ličnost učenika kako da sačuva identitet i autentične vrijednosti naroda kome pripada i vlastiti individualitet i identitet", stoji u obrazloženju Odluke o dodjeli priznanja.

"Cilj je ove nominacije i promocije da se u ovom vremenu ideoloških, političkih, vjerskih i tko sve zna kakvih sukoba i u vremenu u kojem je došlo do krize morala i krize nastavničke profesionalne svijesti, istaknu pozitivni primjeri poput Katoličkog školskog entra kako bi i drugi mogli slijediti ovaj put, a onima koji kroje sudbinu zemlje da im se prosvijetli razum te shvate da bez suvremene škole i suvremenih odgojno-obrazovnih metoda rada nema ni napretka", kazao je tajnik Šurlan.

Ravnatelj Mršo zahvalio je za ovaj pohod i za odluku o ovom priznanju te prezentirao rad Katoličkog školskog cenatra kao odgojno-obrazovne ustanove ističući da je u Centru cjelokupni sistem odgoja i obrazovanja usmjeren na razvoj snažnih stvaralačkih ličnosti koje će znanjem i stvaralaštvom dostići razvijene zemlje svijeta i razmjenjivati plodove svoga rada i znanja na domaćem i međunarodnom tržištu.

Nakon sastanka poveo je delegaciju u obilazak KŠC-a. Priznanje će biti uručeno na posebnoj svečanosti u povodu 35. obljetnice Dubrovačke deklaracije o utemeljenju Internacionalne lige humanista.