Ostavili svijeće i bukete
76

Katolici u Sarajevu obilježili blagdan Svi sveti: Sjećanje na najmilije koji su nas napustili

I. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Katolici danas obilježavaju blagdan Svi sveti, a tim povodom su u vjernici u Sarajevu obišli grobove bližnjih i zapalili svijeće.
Obasjana sarajevska groblja Sveti Josip, Stup i druga svjedoče o prolaznosti zemaljskog života i vjeri u vječnost. Fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je vječna počivališta na kojima su, pored svijeća, ostavljeni i buketi cvijeća.

Svijeće imaju značajnu ulogu u obilježavanju blagdana Svi sveti. Prema vjerovanju, zapaljena svijeća na grobu voljene osobe pomaže njenoj duši da pobjegne iz čistilišta i uđe u raj. Misao na Sve svete potiče vjernike na razmišljanje kako njihov život mora biti svet i dobar, shvaćen u funkciji budućeg života, te kako imaju odgovornost da ga postignu.

Slave se svi oni koje je Crkva proglasila svecima, ali i oni za koje se smatra da su ostvarili ideal kršćanskog života. Od četvrtog stoljeća svetkovine u čast kršćanskih mučenika održavale su se na brojnim mjestima i na različite datume koji su bili blizu Uskrsa i Pedesetnice.

U devetom stoljeću su neke crkve na Britanskim ostrvima počele održavati komemoraciju svih svetaca 1. novembra, a zatim je papa Grgur IV "proširio" ovu praksu na cijelu Katoličku crkvu. Proslava ovog blagdana proizlazi iz vjerovanja da postoji snažna duhovna veza između onih na nebu i živih.