BiH
9

Katolici širom svijeta danas slave Božić, dan rođenja Isusa Krista

Klix.ba
Katolici širom svijeta danas u svojim domovima i zajednicama obilježavaju Božić, dan kada je na ovaj svijet došao Božiji sin Isus Krist sa misijom spasenja čovječanstva od grijeha i kako bi čovječanstvu ukazao na pravi put.

Na Božić se služe tri božićne mise, prva je noć uoči Božića ponoćka, potom zornica koja slavi dolazak Krista, a na sam dan Božića glavna pučka misa.

U Bosni i Hercegovini porodice i prijatelji se okupljaju na ovaj dan za bogatom trpezom, gdje se serviraju tradicionalna jela i nekoliko vrsta kolača, a posebno su karakteristični suhi kolači koji se prave danima unaprijed.

Kuća je posebno okićena, uglavnom božićnim drvcetom i cijeli dan se dočekuju najbliži prijatelji, rodbina i drugi gosti.

Ko je bio Isus Krist

Isus Krist ili Isus Nazarećanin bio je jevrejski učitelj i pripovjedač čiji je utjecaj uzrokovao rađanje nove religije - kršćanstva. Danas, većina denominacija kršćanstva vjeruje da je Isusa na Zemlju poslao njegov tvorac i Otac Bog sa ciljem iskupljenja čovječanstva od njegovog grijeha.

Katolici se danas prisjećaju priče o Isusu rođenom u Betlehemu prije više od 2000. godina. Vjerovanje o njegovom rođenju bazirano je na bezgriješnom začeću Djevice Marije i predskazanju važnosti njegovog dolaska na Zemlju kroz riječi anđela Gabrijela.

Isus je nakon krštenja u rijeci Jordan koje je izveo njegov prijatelj Ivan počeo svoje sveto djelovanje. Pripovijedao je vjeru uglavnomu Galileji, Judeji i Jeruzalemu, a katolici vjeruju da je za vrijeme svoga pohoda činio čuda liječeći bolesne i iznemogle.

Tadašnje rismke vlasti smatrale su ga izdajnikom države pa je uhapšen i osuđen na smrt. Posljednje dane prije raspeća Isus je proveo u Jeruzalemu sa svojim apostolima. Tada, na posljednjoj večeri, ustanovio je Euharistiju i svećenički red.

Prorekao je da će ga jedan od apostola izdati.

Uzeo je u ruke hljeb, blagoslovio ga i rekao: "Uzmite i jedite, ovo je moje tijelo (Mt 26, 26)". Zatim je uzeo kalež s vinom, blagoslovio ga i rekao: "Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha (Mt 26, 28)". Zbog toga se u ckrvi pije vino i jede kruh koji su simbolika vezana za tu noć.

Svim našim čitateljima koji slave ovaj veliki Blagdan, redakcija portala Klix.ba želi čestit Božić, uz želju da ga provedete okruženi porodicom i ljubavlju vama dragih ljudi.