{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Katolici obilježavaju blagdan Svi sveti uz bezbroj molitvi

A
1.11.2015. u 16:12
20
Katolici obilježavaju blagdan Svi sveti uz bezbroj molitvi
20
Paljenjem svijeća, polaganjem cvijeća na grobove najmilijih uz bezbroj izrečenih molitvi danas su katolici na grobljima obilježili blagdan Svih svetih i prisjetili se svojih najmilijih.
Blagdan Svih svetih obilježava se diljem zemlje i svijeta. Katolička crkva danas slavi sve svece, one već kanonizirane i one koji još nisu.

"Za katolike 1. novembra nije dan za tugu i crninu jer se na taj dan slavi vječni život i svi oni koji su postali dio nebeske crkve", glavna je poruka današnjih propovijedi izrečenih na katoličkim grobljima.

Na najvećem mostarskom groblju "Masline" svečano misno slavlje predvodio je fra Mate Dragićević, koji je naglasio da blagdan Svih svetih ima veliki značaj ne samo za katolike, nego za sve ljude.

"Svetkovina Svih svetih je spomen na sve dobre ljude koji su živjeli po vjerskom uvjerenju, koji su se držali Božjih uputa i moralnih propisa i to su pokušavali živjeti i svjedočiti. Oni su po našem mišljenju kod Boga u zajedništvu s njim u slavi nebeskoj. Dok se njih spominjemo oni su nama poticaj da mi s njima pokušamo živjeti te vrednote u ovome vremenu kada je bezbroj svjetonazora, kada je nastupio jedan teški relativizam i kad se skoro ne zna što je prava vrednota. Ljudi tako reći lutaju. Toliko je nereda, toliko nesporazuma, ratova, napetosti u ovome vremenu, i nažalost čovjekova vrednota je degradirana. Upravo radi toga ova svetkovina je vrlo bitna i važna ne samo za nas katolike nego za sve ljude, kao izazov i poticaj da se opredijelimo za dobro", kazao je fra Mate Dragićević.

Veliki broj vjernika okupio se danas na groblju "Sveti Josip" u Sarajevu gdje je obilježen katolički blagdan Svih svetih misom koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Vjernici su obišli grobove svojih najmilijih, položili cvijeće i pomolili se za njihove duše.

Puljić je nakon čitanja evanđenja u obraćanju vjernicima podsjetio kako današnji blagdan ne stavlja naglasak samo na pokojnike već na one koji su živjeli na zemlji postigavši vječni cilj.

"Svako od nas nosi jednu želju, to je želja biti sretan. Znamo da na ovoj zemlji nema baš sreće, zemlja je škrta, ali čovjek bi htio biti trajno sretan. Trebamo otkriti smisao jer dolazeći na groblje čovjek je izazvan da traži smisao života", kazao je Puljić.

Svaki čovjek, kako je poručio, mora naći način kako da pronađe duha kojeg u sebi nosi da bi istinski ostvario sebe na zemlji nakon čega će zakoračiti - u vječni život.

"Da li je smisao samo leći u crnu zemlju? Dobro znamo da čovjek nije samo tijelo, iako je danas naglašeno i prenaglašeno tijelo. Stavlja se samo naglasak na tjelesno. Čovjek je postao karikatura jer je zaboravio da u njemu postoji ono duhovno", kazao je Puljić.

Blagdan Svih svetih obilježava se danas u crkvama misnim slavljima dok sutra, 2. novembra nastupa spomendan mrtvih - Dušni dan.

Svetkovina Svih svetih se obilježava od IV stoljeća, ali je tek 835. godine papa Grgur IV odredio da Katolička crkva svijeta obilježava u spomen na sve svete mučenike.

Na gradskom groblju Crkvice u Zenici od 14 sati počela su opijela, a sveta misa kojoj će prisustvovati više stotina vjernika će biti održana u 15:30 sati. Grobove svojih najmilijih na gradskom groblju Crkvice danas su posjetioci ukrasili cvijećem i svijećama, a odata je počast i palim borcima pripadnicima HVO-a Zenica.

Prema tradiciji katoličkih obreda, paljenje svijeća je odraz mišljenja da živi na taj način osiguravaju svjetlost i toplinu umrlima. Da je život na drugom svijetu odraz života na ovome i zbog toga treba umrlim dušama priskrbiti toplinu koju im daje svijeća te svjetlost kako bi duša pronašla svoj put u mraku.

Paljenje svijeća je dio pogrebnih obreda u gotovo svim religijama, a u većini zemalja nosi se cvijeće na grobove, pale se svijeće i odlazi se na mise.

Danas katolici obilježavaju blagdan Svih svetih, a sutra svetkovinu spomena vjernih mrtvih, odnosno Dušni dan koji se obilježava 2. novembra širom svijeta, također, uz običaje paljenja svijeća i polaganja vijenaca i molitve za duše svojih pokojnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: