BiH
0

Katolici danas slave Veliku Gospu

FENA
Katolici u bosanskohercegovačkim župama danas slave blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, u narodu poznatiji kao blagdan Velike Gospe.

Brojni vjernici danas će hodočastiti u marijanska svetišta u BiH u kojima će se služiti sveta misa. Tako se veliki broj hodočasnika očekuje u marijanskim svetištima u Međugorju, Širokom Brijegu, Čitluku, Rami na Šćitu, Stupu, zatim u Kreševu, Docu kod Travnika, Komušini, Tuzli, Jajcu i Banjoj Luci.

U drevnom Gospinu svetištu Vrhbosanske nadbiskupije u Komušini i na Kondžilu ovogodišnja proslava Velike Gospe uz liturgijsko-molitveni program bit će obilježena početkom uređenja i izgradnje Gospina svetišta na Kondžilu te uređenja ''Spomen parka'' na sve hrvatske žrtve ovoga kraja na temeljima porušene stare župne crkve. Program proslave počeo je jutros u 6 sati, a centralnu svetu misu predvodi pomoćni vrhbosanski biskup Pero Sudar.

Svečano misno slavlje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu počelo je u 11 sati, Misu predvodi fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačkih franjevačke provincije.

U sarajevskom naselju Stup centralno misno slavlje bit će održano u 19 sati, a prevodit će ga, s procesijom i zavjetnom slikom Gospe, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Blagdan Velike Gospe je najveći blagdan posvećen Majki Božjoj i slavi Marijino uznesenje na nebo dušom i tijelom. To je ujedno najveći blagdan posvećen Majki Božjoj, iako je riječ o najmlađoj od četiri dogme koje je Crkva tokom svoje historije definirala o Isusovoj Majci.

Nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio je papa Pio XII., 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Mnogi crkveni oci i sveci poput sv. Bernarda, sv. Antuna Padovanskoga i dr., kroz stoljeća su razmatrali i pisali o Marijinu uznesenju na nebo.

Blagdan Velike Gospe slavi se u velikom broju država, najviše u Europi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Anglikanci i luterani slave blagdan, ali bez službenog spominjanja riječi "uznesenje".