Dan ljubavi i okupljanja
84

Katolici danas slave Božić, jedan od najradosnijih blagdana i dan koji sjeća na rođenje Isusovo

A. L.
Katolici, protestanti i drugi koji se pridržavaju gregorijanskog kalendara, danas obilježavaju jedan od najradosnijih blagdana i dan koji slavi rođenje Isusa Krista - Božić.

Blagdan koji slavi rođenje Isusa Krista, ujedno predstavlja i dan ljubavi, ali i okupljanja na kojima svoje mjesto nalaze porodica, prijatelji i komšije koji zajedno proslavljaju ovaj važan dan.

Prema Bibliji, Isusa je rodila Djevica Marija koja je začela bezgrešno, a u porodu joj je pomogao njen suprug Josip. Isus se rodio u štali u gradu Betlehemu prije više od 2.000 godina, okružen domaćim životinjama, zbog čega vjernici na Božić ispod bora imaju jaslice i figure ovaca.

Isusovo rođenje opisano je u Evanđeljima po Luki i Mateju. U Evanđelju po Luki, Djevica Marija saznaje od anđela Gabrijela da će začeti i roditi dijete koje će se zvati Sin Svevišnjega. Kada je upitala anđela kako će se to dogoditi jer je djevica, on joj je odgovorio da će Duh Sveti "sići na nju i sila Svevišnjeg će je osjeniti (Lk 1, 35).

U Evanđelju po Mateju, navodi se kako je Marija zaručena s Josipom, začela Isusa po Duhu Svetome.

"Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih (Mt 1,18-24)"

Značenje riječi Božić, kao mali Bog u kršćanstvu ima umilna značenja koja predstavljaju termine kao što je blagi Bog, dobri Bog i bliski Bog, odnosno onaj koji je dostupan i pristupačan čovjeku.

Svim čitateljima koji slave ovaj veliki blagdan redakcija portala Klix.ba želi čestit Božić, uz želju da ga provedete u zdravlju, sreći i okruženi ljubavlju porodice, prijatelja i komšija.