|

Katica prihvatio prijedlog sindikata: Povoljnija prava za policajce u Kantonu Sarajevo

Katica prihvatio prijedlog sindikata: Povoljnija prava za policajce u Kantonu Sarajevo
94
A. D.
1.11.2019. u 12:50
12
komentara
94

dijeljenja
Katica prihvatio prijedlog sindikata: Povoljnija prava za policajce u Kantonu Sarajevo Foto: F. K./Klix.ba
Na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Admira Katice, Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je inicijativu Sindikata policije Kantona Sarajevo za izmjene i dopune važećeg Kolektivnog ugovora, a kojim se omogućava stvaranje povoljnijih prava za sve policijske službenike Uprave policije.
Prema izmjenama i dopunama, naknada za slučaj teške bolesti ubuduće će iznositi tri prosječne plate na nivou Federacije BiH i izjednačena je s visinom koju imaju drugi uposlenici u Kantonu Sarajevo. Ranije je visina ove naknade iznosila dvije prosječne plate.

Naknada za prevoz na posao i s posla je sada utvrđena u novčanom iznosu što će doprinijeti izjednačavanju policijskih službenika s drugim uposlenicima u Kantonu Sarajevo i drugim policijskim agencijama.

Usvojena je i izmjena koja se odnosi na prekid radnog odnosa zbog činjenice da policijski službenik nije prošao sigurnosnu provjeru, a koja je usaglašena sa zakonom koji reguliše ovu oblast i sa Uredbom o prekobrojnosti policijskih službenika koju je Vlada KS nedavno usvojila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i resorni ministar će nastaviti s aktivnostima koje imaju za cilj stvaranje što boljih uslova rada policijskih službenika i ostalih uposlenika.

Od svih uposlenika se očekuje, a što im je i obaveza, da poslove i zadatke iz svoje nadležnosti izvršavaju profesionalno, zakonito i u skladu sa najvišim standardima, čime će osigurati još povoljniji sigurnosni ambijent svima građanima i posjetiocima glavnog grada Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...