Slučaj hapšenja novinarke
444

Katica: Pokrenuta interna istraga protiv policajaca, uskoro će svi imati kamere

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zbog hapšenja Nidžare Ahmetašević, novinarke i aktivistice, pokrenuta je unutrašnja istraga protiv policajaca koji su izvršili hapšenje, a oglasio se i ministar policije KS Admir Katica.
Do otvaranje unutrašnje istrage dolazi nakon što je objavljen videosnimak samog hapšenja u javnosti.

"Odjeljenju za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo podnešena pritužba na rad policijskih službenika Treće PU - PS Novo Sarajevo, o svemu je upoznat i Odbor za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo uz čiju saglasnost je otvorena unutrašnja istraga s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti vezanih za ovaj slučaj i utvrđivanja eventualne odgovornosti pojedinih policijskih službenika i propusta u njihovom radu", saopćeno je iz Uprave policije MUP-a KS.

Na svom Facebooku se oglasio i ministar policije KS Admir Katica koji je kazao da su pred zakonom svi građani jednaki te da policija u službenom postupanju ne pravi razlike.

"Kao ministru, nije mi bilo ugodno kad sam vidio snimku i izražavam duboko žaljenje što je do ovakve situacije uopće došlo. Moram istaći da sam u kontaktu s Upravom policije jer je jako važno da dobijemo potpunu sliku o onom što se desilo", rekao je on.

Naglašava da su i policajci samo ljudi, da nisu mašine i da se greška može dogoditi, ali i da će, ukoliko postoji razlog, takvo nešto u disciplinskom postupku biti sankcionisano.

"Napominjem da nam nedostaje veliki broj ljudi u redovima. Naši su policajci preopterećeni i umorni - iako ovim ne tražim i ne dajem opravdanje za bilo šta, samo vas informišem o stanju stvari", rekao je.

Najavljuje da će svi policajci Kantona Sarajevo na terenu uskoro biti opremljeni kamerama koje će stalno biti uključene upravo kako bi se podigao kvalitet rada i transparentnosti.

Advokat novinarke koja je danas uhapšena, a zatim i puštena Muhamed Čučak je kazao da će biti pokrenuta krivična prijava protiv policajaca zbog prekoračenja ovlaštenja.