Katastrofalno stanje u Hotelu Tuzla

S
Piše: D. Brkić/Sarajevo-x.com
29.2.2012. u 22:39
0
16
Katastrofalno stanje u Hotelu Tuzla
0
Katastrofalno stanje u Hotelu Tuzla Hotel Tuzla
Sedamdesetak radnika Hotela Tuzla podnijelo je tužbu protiv većinskog vlasnika RAM investa iz Slovenije koji, prema njihovim tvrdnjava, ne poštuje odredbe kolektivnog i privatizacijskog ugovora. Radnici navode kako im se duguje osam plata, a ukupna dugovanja dosežu dva miliona KM.
Advokat Faik Muhić, koji je od početka uključen u proces privatizacije Hotela Tuzla, navodi kako ta ustanova bilježi strmoglavi pad i propada. Advokat Muhić navodi kako su radnici izloženi mobingu, a da se otkazi uručuju svakodnevno.

Međutim, najveći problem, prema tvrdnjama sindikalnih predstavnika, predstavlja kredit kod Hypo banke koji su svojevremeno podigli uposlenici Hotela Tuzla, a čiju je otplatu, tvrde radnici, obećao strateški partner RAM invest iz Slovenije. Prosječna zaduženost radnika je oko 120.000 KM, a njima prijete plijenidbe i izbacivanje iz stana ukoliko se rata kredita ne izmiri na vrijeme.

U međuvremenu je došlo do razjedinjavanja radnika. Trenurno postoje dva Sindikata i dva Vijeća uposlenika. Radnici lojalni RAM investu dobijaju plate s vremena na vrijeme, dok radnici koji traže da se poštuju njihova prava propisana potpisanim ugovorima nisu dobili plate od 8 do 12 mjeseci.

Sindikat na čelu sa Amirom Bahić i predsjednik granskog sindikata PPDIVUT Mehmed Avdagić, traže da se zabrani raspolaganjem kapitalom dok se ne izmire obaveze prema radnicima, te da se obavi revizija privatizacije. O svemu se treba očitovati Vlada TK čija je Agencija za privatizaciju dala pozitivno mišljenje o obavljenoj privatizaciju u Hotelu Tuzla, iako preuzete obaveze kupoprodajnim ugovorom, prema tvrdnjama radnika, nikada nisu ispoštovane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: