{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Katastrofalno stanje u Hotelu Tuzla

S
29.2.2012. u 22:39
0
16
Katastrofalno stanje u Hotelu Tuzla
0
Katastrofalno stanje u Hotelu Tuzla
Hotel Tuzla
Sedamdesetak radnika Hotela Tuzla podnijelo je tužbu protiv većinskog vlasnika RAM investa iz Slovenije koji, prema njihovim tvrdnjava, ne poštuje odredbe kolektivnog i privatizacijskog ugovora. Radnici navode kako im se duguje osam plata, a ukupna dugovanja dosežu dva miliona KM.
Advokat Faik Muhić, koji je od početka uključen u proces privatizacije Hotela Tuzla, navodi kako ta ustanova bilježi strmoglavi pad i propada. Advokat Muhić navodi kako su radnici izloženi mobingu, a da se otkazi uručuju svakodnevno.

Međutim, najveći problem, prema tvrdnjama sindikalnih predstavnika, predstavlja kredit kod Hypo banke koji su svojevremeno podigli uposlenici Hotela Tuzla, a čiju je otplatu, tvrde radnici, obećao strateški partner RAM invest iz Slovenije. Prosječna zaduženost radnika je oko 120.000 KM, a njima prijete plijenidbe i izbacivanje iz stana ukoliko se rata kredita ne izmiri na vrijeme.

U međuvremenu je došlo do razjedinjavanja radnika. Trenurno postoje dva Sindikata i dva Vijeća uposlenika. Radnici lojalni RAM investu dobijaju plate s vremena na vrijeme, dok radnici koji traže da se poštuju njihova prava propisana potpisanim ugovorima nisu dobili plate od 8 do 12 mjeseci.

Sindikat na čelu sa Amirom Bahić i predsjednik granskog sindikata PPDIVUT Mehmed Avdagić, traže da se zabrani raspolaganjem kapitalom dok se ne izmire obaveze prema radnicima, te da se obavi revizija privatizacije. O svemu se treba očitovati Vlada TK čija je Agencija za privatizaciju dala pozitivno mišljenje o obavljenoj privatizaciju u Hotelu Tuzla, iako preuzete obaveze kupoprodajnim ugovorom, prema tvrdnjama radnika, nikada nisu ispoštovane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: