{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Katastrofalno stanje nacionalne zastupljenosti u općinskim organima na području cijele BiH

F
10.7.2007. u 15:25
0
0
Katastrofalno stanje nacionalne zastupljenosti u općinskim organima na području cijele BiH
0
Katastrofalno stanje nacionalne zastupljenosti u općinskim organima na području cijele BiH
U općinskim organima vlasti na području cijele BiH drastično se krši ustavno načelo proporcionalne zastupljenosti konstitutivnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata te se trenutno stanje može ocijeniti katastrofalnim.
To su preliminarni rezultati prvog dijela istraživanja o povratku konstitutivnih naroda u područja gdje su zastupljeni kao nacionalna manjina. Proveo ga je u 30 bh. općina Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u saradnji s organizacijom "Kyodo" te združenim institucijama Ombudsmena Federacije BiH i Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske.

Prvi dio istraživanja posvećen je Federaciji BiH, a drugi Republici Srpskoj. Kompletni podaci za područje manjeg entiteta bit će prezentirani u septembru ili oktobru. Projekt je u fokusu imao zapošljavanje povratničkih manjina u javnim upravama te različite vidove kršenja ljudskih prava.

Rezultati prezentirani danas na konferenciji za medije pokazuju drastično odstupanje broja zaposlenih po nacionalnom ključu u javnoj upravi u odnosu na popis stanovništva iz 1991. godine.

Ombudsman FBiH Vera Jovanović ustvrdila je kako je uočeno da je za opstrukciju povratka ljudi najodgovornija vlast na svim nivoima u Federaciji BiH. Zabilježeni su brojni slučajevi zastrašivanja, kao što su napadi na vjerske objekte i policiju, postavljanje različitih vjerskih oznaka te promjena imena gradova.

Zapošljavanje nacionalno manjinskih povratnika onemogućeno je različitim metodama diskriminacije zbog čega povratnici praktično nemaju nikakve šanse da u mjestu povratka i ostanu.

Posebno je istaknula situaciju u Sarajevu koje po struturi zaposlenih u općinskim organima vlasti ne pokazuje odliku multinacionalnog grada. Najkritičniji je primjer Općine Hadžići koja je danas jednonacionalna. U njoj su zaposlena 82 Bošnjaka, u odnosu na prijeratnih 53, dok je zabilježen "manjak" 22 Srba, dva Hrvata te dvoje ostalih.

Općina Ilidža, u odnosu na popis iz 1991., broji višak od čak 104 zaposlenih Bošnjaka, dok Srba u toj općini nedostaje 74, a Hrvata osam.

Predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS-a Branko Todorović ističe kako je situacija, prema prvim rezultatima, ista i u Republici Srpskoj. U cijeloj BiH je na djelu stvaranje etnički čistih teritorija, ali i etnički čistih institucija.

Naveo je primjer općine Derventa u kojoj nema nijedan zaposleni Bošnjak, Srba je zaposleno 45 više u odnosu na popis iz 1991., dok je Hrvata u "manjku" čak 30.

Rečeno je i kako veliku ulogu u intenziviranju diskriminacije imaju političke stranke, dok su različiti oblici manipulacije ljudima zabilježeni na prošlim lokalnim izborima.

Istraživanje je finansijski pomogla Evropska komisija u BiH. Objedinjeni izvještaj za teritoriju Federacije BiH i RS-a bit će prezentiran u novembru te poslan na adrese svih predstavnika vlasti odgovornih za provedbu spomenute ustavne odredbe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: