{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Katastrofalni učinci državne vlasti

F
6.3.2009. u 16:47
0
4
Katastrofalni učinci državne vlasti
0
Katastrofalni učinci državne vlasti
U dvije godine mandata, aktuelna vlast na državnom nivou u Bosni i Hercegovini pokazala je da su njena predizborna obećanja bila samo obmana. Građani BiH su u najgorojoj situaciji od rata naovamo, saopćili su na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu Centri civilnih inicijativa (CCI).
Članovi ove nevladine organizacije Majda Behram-Stojanov, Denis Telić i Ivica Čavar ustvrdili su da bh. vlasti na državnom nivou, u poređenju sa članovima vlada i parlamenata susjednih zemalja Srbije i Hrvatske, imaju slabije učinke a značajno veća primanja. Dok primanja članova srbijanske i hrvatske vlasti iznose oko tri do četiri prosječna lična dohotka građana, iznosi članova bh. vlade i parlamenta dosežu šest do sedam prosječnih ličnih dohodaka, rečeno je.

Aktuelni saziv Vijeća ministara, naprimjer, manje je efikasan od prethodnog na čijem je čelu bio Adnan Terzić, rekla je Majda Behram-Stojanov. Dramatičnost tog podatka ilustruje činjenica da je i prethodni saziv bio neefikasan i neučinkovit za građane, dodala je ona i uime Centara civilnih inicijativa pozvala birače u Bosni i Hercegovini da na sljedećim izborima dobro razmisle kome će dati svoj glas.

Sadašnje Vijeće ministara, za godinu dana mandata je realizovalo svega 47 posto od planiranog za 2008. godinu. Od planiranih 95 zakona, utvrđeno je samo 44 uz još 17 koji nisu bili planirani programom. Od tih 44, 26 su zakoni koji su, prema tadašnjem programu rada, trebali biti doneseni još 2007. godine a svega 18 su "novi" iz programa rada za 2008.

"U ekspozeu, predsjedavajući Nikola Špirić je isticao da nema vremena za gubljenje te da se mora trčati punom snagom da bi se nadoknadili zaostaci iz prethodnih godina. Nažalost, ne da nema ništa od obećanog nadoknađivanja zaostataka iz prethodnog perioda, nego su zaostaci drastično povećani usljed katastrofalnih rezultata aktuelnog Vijeća ministara", tvrde Centri civilnih inicijativa.

Što se tiče Parlamentarne skupštine BiH, procent realizacije planiranih obaveza u 2008. je katastrofalnih 29 posto, rečeno je također na ovoj pres-konferenciji.

Koordinacija rada između ove dvije instance državne vlasti pokazuje svu apsurdnost njenog funkcioniranja, zaključeno je.

U 2008. je Parlamentarna skupština BiH, od 61 zakona koje je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara, usvojila tek 19. Procent usvojenih zakona u oba doma Parlamentarne skupštine, u odnosu na program rada Vijeća ministara za 2008. iznosi 11,5 posto.

To znači da bi Parlamentarnoj skupštini BiH ovim tempom trebalo devet godina da usvoji zakone iz programa rada Vijeća ministara za 2008., saopćili su predstavnici Centara civilnih inicijativa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: