{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Katastrofalni rezultati Vlade i Parlamenta FBiH u 2008.

F
27.3.2009. u 16:15
0
9
Katastrofalni rezultati Vlade i Parlamenta FBiH u 2008.
0
Katastrofalni rezultati Vlade i Parlamenta FBiH u 2008.
Ocjena Centra Civilnih Inicijativa (CCI) je da su učinci Vlade Federacije i Federalnog parlamenta u 2008. godini katastrofalni, saopćeno je na današnjoj pres-konferenciji ove nevladine asocijacije u Sarajevu.
Prema izjavama aktivista ove nevladine asocijacije, Federalni parlament u sadašnjem poslaničkom sazivu najneefikasnija je institucija u BiH.

CCI stoga poziva birače da na narednim izborima u Bosni i Hercegovini dobro razmisle za koga će glasati.

- Kriza u Federaciji BiH logičan je rezultat nerada i neodgovornosti vlasti, cijeni CCI.

Iz prezentiranih brojčanih i drugih pokazatelja do kojih je, kako naglašava, došao vlastitim praćenjem rada ovih dviju instanci federalne zakonodavne i izvršne vlasti, proizilazi da Parlament i Vlada - pod uslovom da nastave raditi sadašnjim neefikasnim tempom - ne bi ni za mnogo narednih godina mogli ispuniti obaveze iz vlastitih radnih programa, a to znači donošenje zakona i drugih planiranih mjera.

- Oba doma Federalnog parlamenta u prošloj godini kasnila su i s donošenjem svojih programa ponaosob, a kad su to učinili, planovi su im bili neusaglašeni. Tako Parlament, gledano u cjelini, nije imao jedinstven program rada, rekla je na pres-konferenciji aktivistica CCI-ja Lejla Deronja-Suljić.

Uprkos finansijskim teškoćama Federacije i loših socijalnih prilika građana, parlamentarci se nisu ustručavali da novembra 2008. izmijene jedan zakon na osnovu kojeg su stvorili pretpostavke za povećanje vlastitih primanja, naglasila je Majda Behram-Stojanov. To je u aktuelnim ekonomskim prilikama izazvalo tešku rezignaciju građana, dodala je.

Kao izražen problem u Federalnom parlamentu, Lejla Deronja-Suljić je navela i neopravdano odsustvo velikog broja poslanika s plenarnih sjednica u Parlamentu.

Denis Telić je na ovoj pres-konferenciji prezentirao zapažanje CCI-a o učincima Federalne vlade u 2008. godini i kazao da su slabiji i od rezultata njenog prethodnog saziva.

Aktuelne ministre u federalnim resorima pravde te rada i socijalne politike Feliksa Vidovića i Pericu Jelečevića, gledajući prema nerealizovanim, a planiranim zakonima iz njihovih resora, Telić je nazvao najvećim krivcima za poražavajući stepen realizacije Vladinog programa rada na kraju 2008. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: