{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Katastrofalni rezultati Vlade i Parlamenta FBiH u 2008.

F
27.3.2009. u 16:15
0
9
Katastrofalni rezultati Vlade i Parlamenta FBiH u 2008.
0
Katastrofalni rezultati Vlade i Parlamenta FBiH u 2008.
Ocjena Centra Civilnih Inicijativa (CCI) je da su učinci Vlade Federacije i Federalnog parlamenta u 2008. godini katastrofalni, saopćeno je na današnjoj pres-konferenciji ove nevladine asocijacije u Sarajevu.
Prema izjavama aktivista ove nevladine asocijacije, Federalni parlament u sadašnjem poslaničkom sazivu najneefikasnija je institucija u BiH.

CCI stoga poziva birače da na narednim izborima u Bosni i Hercegovini dobro razmisle za koga će glasati.

- Kriza u Federaciji BiH logičan je rezultat nerada i neodgovornosti vlasti, cijeni CCI.

Iz prezentiranih brojčanih i drugih pokazatelja do kojih je, kako naglašava, došao vlastitim praćenjem rada ovih dviju instanci federalne zakonodavne i izvršne vlasti, proizilazi da Parlament i Vlada - pod uslovom da nastave raditi sadašnjim neefikasnim tempom - ne bi ni za mnogo narednih godina mogli ispuniti obaveze iz vlastitih radnih programa, a to znači donošenje zakona i drugih planiranih mjera.

- Oba doma Federalnog parlamenta u prošloj godini kasnila su i s donošenjem svojih programa ponaosob, a kad su to učinili, planovi su im bili neusaglašeni. Tako Parlament, gledano u cjelini, nije imao jedinstven program rada, rekla je na pres-konferenciji aktivistica CCI-ja Lejla Deronja-Suljić.

Uprkos finansijskim teškoćama Federacije i loših socijalnih prilika građana, parlamentarci se nisu ustručavali da novembra 2008. izmijene jedan zakon na osnovu kojeg su stvorili pretpostavke za povećanje vlastitih primanja, naglasila je Majda Behram-Stojanov. To je u aktuelnim ekonomskim prilikama izazvalo tešku rezignaciju građana, dodala je.

Kao izražen problem u Federalnom parlamentu, Lejla Deronja-Suljić je navela i neopravdano odsustvo velikog broja poslanika s plenarnih sjednica u Parlamentu.

Denis Telić je na ovoj pres-konferenciji prezentirao zapažanje CCI-a o učincima Federalne vlade u 2008. godini i kazao da su slabiji i od rezultata njenog prethodnog saziva.

Aktuelne ministre u federalnim resorima pravde te rada i socijalne politike Feliksa Vidovića i Pericu Jelečevića, gledajući prema nerealizovanim, a planiranim zakonima iz njihovih resora, Telić je nazvao najvećim krivcima za poražavajući stepen realizacije Vladinog programa rada na kraju 2008. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: