CCI
0

Katastrofalni rezultati rada vlasti u HNK-u

FENA
Prezentirajući godišnje izvješće o radu Vlade i Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) aktivisti nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI) ocijenili su rezultate rada vlasti u HNK-u katastrofalnim.

Većina vremena potrošena je na stranačka prepucavanja o pitanju vlasništva nad Hercegovačkom radiotelevizijom, dok se minimum pažnje poklanjao pitanjima od goruće važnosti za građane, rečeno je na konferenciji za novinare.

U 2008. godini Skupština HNK-a zasjedala je samo osam puta, a u razdoblju od šest mjeseci, od aprila do oktobra, zastupnici nisu niti jednom sjeli u svoje zastupničke klupe.

Programom rada Skupštine HNK-a u 2008. godini planirano je usvajanje 46 zakona, a usvojeno je njih tek 13, odnosno manje od jedne trećine.

Međutim, za svoj "rad“, kazala je glasnogovornica CCI-ja Majda Behram Stojanov, zastupnici su uredno naplatili 12 plata, 12 paušala, tople obroke i regrese.

Za ukupno 41 radni sat, koliko su zastupnici proveli u skupštinskim klupama prošle godine, profesionalni zastupnik dobio je u prosjeku 27.000 maraka, dok se godišnja primanja članova skupštinskog rukovodstva penju i do 40.000 maraka, dodala je CCI-jeva glasnogovornica.

Na polovici svoga četverogodišnjeg mandata tri zastupnika ni jednom se nisu javila za riječ niti su postavila zastupničko pitanje. Ti zastupnici su: Mate Cvitanović, Vlado Matešić i Milena Džalto (sve troje zastupnici koalicije Hrvatsko zajedništvo).

Ni rezultati rada Vlade HNK-a nisu puno bolji.

Po riječima konzultantice za monitoring CCI-ja Alenke Ban, Vlada HNK-a realizirala je tek 46 posto planiranih zakona.

Po realizaciji programa rada najgore rezultate zabilježili su ministar graditeljstva i prostornog uređenja Rusmir Čišić te ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Luka Faletar. Čišić i Faletar su realizirali tek četvrtinu za 2008. planiranih aktivnosti, kazala je Ban.

"Izvještaj smo poslali vlastima prije nego što smo ga objavili u javnosti i stvarno ne znamo kakvo će opravdanje oni naći za ovakve rezultate svoga rada. To je pitanje koje se odnosi na sve nas. S kakvim se više opravdanjima možemo više pomiriti za ovakve katastrofalne rezultate, ogromna primanja koja nezasluženo dobivaju, iznimno loše životne uvjete koji postaju sve gori i gori za obične građane? Što se mene lično tiče, nema opravdanja“, zaključila je glasnogovornica CCI-ja Majda Behram Stojanov.