BiH
3

Katastrofalna primjena Zakona o zabrani diskriminacije u BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zakon o zabrani diskriminacije u BiH u praksi se uopće ne primjenjuje, dok su građani u potpunosti neinformirani o svojim pravima, jedan je od zaključaka današnje konferencije "Diskriminacija u lokalnoj zajednici", koju je u Sarajevu organizirao Helsinški komitet za ljudska prava u BiH.

Kako je istaknuo za Fenu član Upravnog odbora Komiteta i član tima koji je vršio monitoring nad provedbom ovog zakona Sinan Alić, cilj današnjeg skupa bio je sublimirati godišnji projekt monitoringa prakse u primjeni Zakona o zabrani diskriminacije u BiH.

Monitoring je vršen na području četiriju lokalnih zajednica u BiH - Čapljini, Brčko Distriktu, Velikoj Kladuši i Banjoj Luci.

"Katastrofalna je situacija dvije godine nakon usvajanja tog zakona. Država je napravila zakon i kao mnogo puta ranije stavila ga u ladicu. Građani nemaju pojma o pravima i snazi oružja koje im nudi. O tome najbolje govori činjenica da se na prste jedne ruke mogu nabrojati pravosnažne presude koje su donesene po tužbama što su se pozivale na kršenje Zakona o zabrani diskriminacije", naveo je on.

Alić naglašava da su učesnici skupa usvojili zaključke koji će biti proslijeđeni nadležnim institucijama i ministarstvima, među kojima i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću u BiH.

Jedan od zaključaka je da je nužna opća edukacija najšireg sloja građana, ali i sudija i advokata da bi se uspostavila jedinstvena sudska praksa u ovoj oblasti.