Mještani ogorčeni
14

Katastrofalna cesta u sarajevskom naselju Nahorevo, Općina Centar povremeno osigurava šljunak

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Putna komunikacija iz sarajevskog naselja Nahorevo prema Skakavcu je u katastrofalnom stanju, zbog čega su se mještani više puta bezuspješno žalili Općini Centar, nakon čega, u najboljem slučaju, put bude posut šljunkom.

U Općini Centar su za Klix.ba kazali da je u ovoj godini planirana dionica kroz Nahorevo i da su za taj projekt sredstva planirana u budžetu.

"Pokrenuta je procedura utvrđivanja mogućnosti proširenja puta s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa i priprema projektne dokumentacije, nakon čega bi se pristupilo realizaciji projekta", kazali su nam u Općini Centar.

Dionica ceste kroz Nahorevo je bila u nadležnosti Direkcije za puteve KS sve do 2014. godine kada prelazi u nadležnost Općine Centar, u kojoj napominju da su od tada asfaltirali određene dionice.

"Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 23. novembra 2009. godine donijela prostorni plan posebnog područja prirodnog naslijeđa vodopada Skakavac. U okviru navedenog plana tretirana je i predmetna saobraćajnica", kažu nam u Općini Centar.

Navode da pristup iz pravca općine Centar ide postojećom saobraćajnicom koja vodi od Pionirske doline preko Radave do sela Nahorevo i dalje kroz centar sela do obuhvata Plana, odnosno do najužeg centra obuhvata (neposredno iznad vodopada Skakavac).

"Dio pomenute saobraćajnice na dionici od Pionirske doline do neposredno iza sela Nahorevo je asfaltiran različitim elementima i promjenjivim gabaritom, ali se generalno može reći da ima nepovoljne elemente pogotovo u zoni lokaliteta Radava i samog sela Nahorevo", navode u Općini Centar.

Ističu da preostali dio trase, od završetka asfalta do vodopada Skakavac, predstavlja makadamski (a dijelom i zemljani) put s veoma nepovoljnim elementima i nedovoljnim gabaritom koji se kreće u rasponu od 3 do 4,5 metra.

"Ukupna dužina ove saobraćajnice od sela Nahorevo do granica zaštićenog područja je 4.500 metara", kažu u Općini Centar.