BiH
96

Katarina Witt: Za Sarajevo me vežu lijepe uspomene, ovdje sam da pomognem djeci

Klix.ba
Katarina Witt (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Najslavnija klizačica svih vremena Katarina Witt ovih dana boravi u Sarajevu gdje je u organizaciji Njemačke ambasade učestvovala na predstavljanju kampanje: "2017. – sport osoba sa invaliditetom u fokusu" i vodila radionicu sa djecom sa posebnim potrebama, njihovim trenerima i profesorima.

Katarinu Witt mnogi pamte po Olimpijskim igrama održanim u Sarajevu na kojima je 18. februara 1984. osvojila svoje prvo zlato na Olimpijadi.

Prije jedanaest godina je osnovala fondaciju koja nosi njeno ime, a posvećena je podršci sportskih projekata za djecu sa invaliditetom.

"Za Sarajevo me vežu jako lijepe uspomene. Kroz sport sam dobila mnogo lijepih iskustava i upoznala puno, sada već dobrih, kolega. Fondacija koju sam osnovala se zalaže za pomoć djeci s posebnim potrebama, jer upravo sport pomaže djeci da krenu naprijed", rekla je Witt.

Njemačka ambasadorica Christiane Hohmann rekla je da će iduće godine fokus Njemačke ambasade biti sportovi za osobe s posebnim potrebama.

"Nadam se da će između nas na tom području doći do međusobne saradnje. Ove godine smo imali projekt sa Emirom Hujdurom iz škole fudbala "Respekt", a iduće godine ćemo raditi projekt sa slijepom djecom", rekla je Hohmann.

Njemačka ambasada je u proteklom periodu podržala veliki broj projekata u oblasti sporta za osobe sa invaliditetom, kao na primjer nabavku fitnes uređaja za različite ustanove, projekat terapijskog jahanja, nabavku sportske opreme za šahovski klub i projekat škole fudbala.

Katarina Witt je rekla daje raduje što će Njemačka ambasada i naredne godine biti koncentrirana na sport za osobe sa posebnim potrebama.