Optužbe iz GV Zenica
179

Kasumoviću spočitavaju da nije sprovodio zaključke kojim bi se pomoglo Zenicatransu

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Radno predsjedništvo Gradskog vijeća Zenice na današnjoj konferenciji za novinare povodom situacije u Zenicatransu, a nakon hitnog sastanka, su kazali da su konkretnim zaključcima u nekoliko navrata htjeli pomoći ovom preduzeću, ali da Gradska uprava kao izvršni organ nije sprovodila te zaključke.

Nakon današnjeg hitnog sastanka radnog predsjedništva Gradskog vijeća Zenice, koji je održan nakon zahtjeva radnika Zenicatransa za hitnom sjednicom s ciljem rješavanja krize u ovom preduzeću, poručeno je da svi vijećnici u Gradskom vijeću žele spas Zenicatransa, što su pokazali i zaključcima sa sjednica koje od jula i augusta prošle godine nije realizovao gradonačelnik Fuad Kasumović.

Diana Bešić (Foto: E. M./Klix.ba)
Diana Bešić (Foto: E. M./Klix.ba)

"Nama je rečeno da kršimo poslovnik ovim obraćanjem, ali mi ovdje govorimo u svoje ime i nećemo iznositi nikakve neistine i smatramo da je potrebno da se obratimo i da se zna druga strana priče", kazala je predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenice Diana Bešić te dodala:

"Po Statutu Grada Zenice gradonačelnik kao nosilac izvršne vlasti osigurava izvršavanje odluka i akata Gradskog vijeća Zenica i odgovoran je za njihovo provođenje. Gradsko vijeće je nesumnjivo dalo podršku i htjelo pomoći preduzeću sa zaključcima donesenim 23. jula gdje smo tražili da se u budžetu za 2020. godinu planiraju sredstva za vraćanje duga koje Zenicatrans ima prema Poreznoj upravi. Nakon više od šest mjeseci, gradonačelnik je dostavio prijedlog nacrta budžeta bez ovih zaključaka. U decembru je podnijet ponovo prijedlog budžeta i bez rasprave je povučen zbog toga što je jedan od amandmana koje su vijećnici predložili bio i Zenicatrans, odnosno uplata dva miliona KM za vraćanje poreznog duga i 500.000 KM za vozne jedinice", kazala je Bešić.

Emina Tufekčić (Foto: E. M./Klix.ba)
Emina Tufekčić (Foto: E. M./Klix.ba)

Dodala je da je i drugim zaključkom iz augusta 2019. godine Gradsko vijeće Zenice zatražilo da gradonačelnik iz subvencionih sredstava pomogne Zenicatransu, traženo je da se rebalansom budžeta osiguraju sredstva, ali da nijedan od zaključaka nije realiziran.

Emina Tufekčić, član radnog predsjedništva Gradskog vijeća Zenice, je kazala kako će se na narednoj sjednici vijeća razmatrati i traženje odgovornosti uposlenika u Gradskoj upravi Zenice koji nisu realizovali zaključke.

Ekrem Ćosić (Foto: E. M./Klix.ba)
Ekrem Ćosić (Foto: E. M./Klix.ba)

"Tražili smo da uputimo dopise Federalnim i kantonalnim ministarstvima, SIPI, FUP-u i MUP-u za pokretanje istrage i odgovornosti u Gradskoj upravi Zenica za nerealizaciju zaključaka jer je to dovelo do toga da ljudi štrajkaju glađu. Hvalimo se s neutrošenim sredstvima, a s druge strane imamo 160 porodica koji nemaju šta da jedu. Ovo nije evropska Zenica", izjavila je Tufekčić te dodala da su uz radnike Zenicatransa svi vijećnici, a ne samo većina u vijeću.

Jasmin Hodžić (Foto: E. M./Klix.ba)
Jasmin Hodžić (Foto: E. M./Klix.ba)

Ekrem Ćosić, vijećnik u GV Zenica i član radnog predsjedništva, je kazao da je spas Zenicatransa jedino rješenje problema kako bi se spriječilo plaćanje skupljih karata za javni prijevoz u Zenici.

Jasmin Hodžić je u obraćanju medijima kazao da je za 16. januar zakazana sjednica kada će se ponovo razmatrati prijedlog budžeta te iskazao nadu da će do tada biti ispoštovani svi zahtjevi koje radnici imaju kako bi mogli nastaviti dalje raditi", izjavio je Hodžić.