Iako novca nema
10

Kasumović u Zenici planira projekt Gradske vijećnice, iz SDA kažu da neće dozvoliti gradnju "Potemkinovih sela"

Piše: E. M.
Lokalitet planirane Gradske vijećnice, parkinga i trga (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Lokalitet planirane Gradske vijećnice, parkinga i trga (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine u partnerstvu s Gradom Zenica i Javnim preduzećem za prostorno planiranje i uređenje grada raspisalo je međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja Gradske vijećnice s uređenjem centralnog gradskog trga i podzemnom garažom u Zenici. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u razgovoru za Klix.ba je izjavio kako je Zenici potrebna moderna zgrada i rješavanje problema parkinga.

Zbog potrebe da objedini sve službe u jednu i riješi problem parkinga te da građanima Zenice ponudi jednu uslovnu zgradu, Gradska uprava Zenice raspisala je međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja Gradske vijećnice koja podrazumijeva dva povezana projekta.

Naime, svi učesnici konkursa prostorno-programski trebaju povezati projekte Gradske vijećnice sa službama gradske uprave i Glavni gradski trg koji će se graditi ispred Gradske vijećnice i Bosanskog narodnog pozorišta, a ispod kojeg će biti smještene podzemne garaže na nekoliko etaža.

Izgradnjom Gradske vijećnice sa službama grada povećala bi se efikasnosti rada javne administracije i zadovoljila potreba šire zajednice za aktivnim, atraktivnim i korisnim javnim prostorom u zoni koja predstavlja kulturno-administrativno sjedište grada.

Bruto građevinska parcela koja je namijenjena za smještaj Gradske vijećnice ima dimenziju 44x44 metra, odnosno 1.936 kvadratnih metara, dok je posebno zemljište planirano za izgradnju parkinga i podzemnih garaža.

U razgovoru za Klix.ba Kasumović je kazao kako nema novac za gradnju Gradske vijećnice, ali da postoje grant sredstva Evropske unije i da mu je cilj realizirati projekt koji će ostati iza njega.

“Mi nemamo nijedan trg, odnosno imamo po nazivima, ali nemamo trgove kako imaju drugi bh. gradovi. Imamo veliki problem i s parking mjestima te smo odlučili napraviti podzemne garaže na Trgu Bosne i Hercegovine i na tim garažama napraviti pješačku zonu i Trg Bosne i Hercegovine, a kasnije ćemo izbaciti i tender za Trg Alije Izetbegovića jer se radi o većem i kompleksnijem trgu”, izjavio je Kasumović.

Lokalitet planirane Gradske vijećnice, parkinga i trga (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Lokalitet planirane Gradske vijećnice, parkinga i trga (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Dodao je da Grad Zenica nema adekvatne prostorije za administraciju i da su raseljeni na nekoliko lokacija.

“Općina Kakanj koja je deset puta manja od Zenice, napravila je zgradu koja nikom ne smeta, ali vidim da se kod nas SDA buni. Ovu zgradu Fuad ne pravi sebi, ja vjerovatno tada neću biti ni gradonačelnik, ali ja poslije sebe moram ostaviti projekte koje će neko finansirati jer ja nemam novca za ovu zgradu, ali imamo fondove koje možemo iskoristiti”, dodaje Kasumović.

Prema prvim informacijama već postoje zainteresovani investitori za izgradnju Trga Bosne i Hercegovine i podzemnih garaža, dok će za zgradu Gradske vijećnice Uprava grada iskoristiti evropske fondove za jačanje administracije institucija u BiH.

“Zenica nije selo, nije ni Kakanj, i imat ćemo adekvatnu vijećnicu”, zaključio je Kasumović.

IZ SDA su istakli da osuđuju rasipništvo i potpuni nedostatak osjećaja za realnost gradonačelnika Kasumovića te da će učiniti sve što je u njihovoj moći da spriječe Kasumovića u gradnji “Potemkinovih sela” po Zenici.

“Iznos nagrada za najbolja idejna rješenja Kasumovićeve nove palate koji je izdvojen iz gradskog budžeta je nevjerovatnih 40.000 KM. Prema projekciji Kasumović će imati kabinet od 78 kvadratnih metara, što je više od trosobnog stana, a predviđeni su i kabineti za dvije njegove sekretarice i, vjerovali ili ne, četiri savjetnika. Osim toga, predvidio je i udobne kancelarije za deset osoba u službi za odnose s javnošću, broj koji nema nijedna instanca izvršne i zakonodavne vlasti u BiH”, stoji u saopćenju SDA kao reakciju na Kasumovićeve namjere.

Nagradni fond za međunarodni tender iznosi: 20.000 KM za prvu nagradu, 10.000 KM za drugu nagradu, 6.000 KM za treću nagradu, te dva otkupa po 2.000 KM.

Više informacija o konkursu i načinu učešća možete pronaći ovdje, a rok dostavljanja prijava za učešće je 20. decembar 2017. godine.

Ocjenjivački sud izvršit će predsjednik komisije Zvjezdan Turkić (Aksa d.o.o. Zenica), Maroje Mrduljaš (Arhitektonski fakultet Sveučilište u Zagrebu), Mladen Burazor (Arhitektonski fakultet UNSA), Idis Turato (Studio Turato - Rijeka) i Dean Lah (Studio Enota - Ljubljana).