Poziva na imunizaciju
117

Kasumović prvi u Zenici primio Pfizerovu vakcinu, poručio da želi biti primjer

E. M.
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović danas je u Domu zdravlja Zenica Pfizerovom vakcinom izvršio vakcinaciju protiv koronavirusa te svim građanima poručio da se vakcinišu bilo kojom potvrđenom vakcinom, kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva.

Kasumović je u Službu hitne pomoći Doma zdravlja Zenica došao sam, a nakon standardne procedure i razgovora s medicinskim tehničarima ušao je u salu kako bi se vakcinisao, gdje mu je rečeno da se vakciniše Pfizerovom vakcinom koja se u našoj državi još uvijek ne koristi za masovnu imunizaciju stanovništva.

Nakon vakcinacije Kasumović je kazao da je to odlučio uraditi javno, jer se veoma mali broj građana prijavio za vakcinaciju.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Iako raspolažemo vakcinama koje su prikupljene na sadaku i pomoć raznih zemalja, mene je na ovo natjeralo to što se samo 3,5 posto građana Zenice prijavilo za vakcinaciju. Veliki broj građana me podržava, vjeruje meni, ovim činom sam htio pokazati građanima da moramo slijediti upute zdravstvenih radnika u BiH i svijetu", kazao je Kasumović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da građani ne trebaju slušati "rekla-kazala" priče, spinovanja te da koronavirus postoji i da zbog njega u BiH umire desetine ljudi dnevno. Na pitanje da li je čekao Pfizerove vakcine u BiH pa se do sada nije vakcinisao AstraZenecom kao i zdravstveni radnici i građani, Kasumović je kazao da nije ni znao koju će vakcinu primiti.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Vidjeli ste da sam pitao koju vakcinu ću primiti. Sve vakcine koje su odobrene nemaju razlike. Pitao sam koju ću vakcinu primiti, a građane pozivam da se vakcinišu onim vakcinama koje su odobrile institucije i molim ih da spriječimo povećanje smrtnosti", zaključio je Kasumović.