Ne odustaje od vlasti
635

Kasumović potvrdio da će ponovo biti kandidat za gradonačelnika Zenice

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović objavio je na Facebooku nakon što je Zenica ostala bez Odluke o privremenom finansiranju za period od 1. januara do 31. marta 2020. godine da je osovina zla SDA - ASDA u Gradskom vijeću blokirala Zenicu i nastavila kažnjavati građane.

"Na žalost građana Zenice, 13 ruku 'za' prozenički opredijeljenih gradskih vijećnika iz SDP-a, DF-a, Snage centra, Naše stranke i nezavisnih vijećnika Vahida Spahića i Ekrema Tuke nije bilo dovoljno da se porazi osam prisutnih vijećnika osovine zla SDA - A SDA koji su po nalogu svojih političkih mentora odlučili blokirati Zenicu i nastaviti kažnjavati njene građane", napisao je Kasumović.

Naveo je kako je tri puta nudio prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu, ali da SDA, A-SDA i SBB hoće silu da provode.

"Hoće da se novcem Zeničana nastave finansirati kantonalni projekti. Ako je neko od građana imao dilemu koje su to snage koje ne dozvoljavaju da naš grad krene naprijed, vjerujem da je i njemu nakon današnje sjednice jasno kako se radi o SDA i njenim satelitima, onima koji su pokrali i ojadili ovaj grad i uništili preduzeća", istakao je Kasumović.

Prema njegovim riječima, danas je kao dopunu dnevnog reda nudio da se razmatra usvajanje budžeta za 2020. godinu jer samo tako su mogli donekle ublažiti probleme radnika Zenicatransa.

"SDA i A-SDA su, međutim, bili protiv, čime su pokazali da je njihova briga za radnike i opstanak Zenicatransa – prevoz putnika još jedna farsa i da je kod njih sve laž. Sa usvojenim budžetom, radnicima Zanicatransa uplatili bi tri plaće, tople obroke i sve doprinose, pronašli bi najbolju revizorsku kuću koja bi utvrdila stanje i izradila plan sanacije preduzeća. Oni sve hoće silom jer su tako navikli. U Kantonu gdje imaju većinu, bez javne rasprave, bez nacrta, odbace sve amandmane i sa 18 ruku usvoje budžet ZDK za 2020. godinu, a ovdje gdje smo sve ispoštovali, ne žele legalno raditi i svjesno prave haos. Neusvajanje privremenog finansiranja znači totalnu blokadu grada", kazao je Kasumović.

Dodao je kako sa viših nivoa vlasti imaju doznačelnih više od 400 hiljada KM za socijalne kategorije, boračku populaciju, stipendiranje učenika i studenata.

"Svi zenički sportski klubovi su dovedeni u opasnost, reprogram duga NK Čelik kojeg smo redovno servisirali a što je odluka ovog vijeća, sada je upitan. Ne možemo finansirati ishranu djece u obdaništima, sufinansirati javna preduzeća... Uposlenici Gradske uprave su najmanji problem, oni će raditi. Međutim, problem je što nećemo moći graditi puteve, rasvjetu, vodovodnu i kanalizacionu mrežu... Ta osovina zla želi sve zaustaviti", rekao je on.

Poručio je kako su iskreno željeli pomoći radnicima Zenicatransa i nudili dva rješenja.

"I danas smo Gradska uprava i ja, ti koji želimo pomoći ali siguran sam da nakon neusvajanja budžeta više nema spasa za to preduzeće. Ako do petka ne bude deblokirana Autobuska stanica, podnijet ćemo prijavu i od radnika, tih što blokiraju tražiti da Gradu nadokande štetu. Zeničani trebaju znati da nam SDA stopira radove na izgradnji Toplane Zenica i rješavanja problema grijanja. Blokirali su Plavu vodu, blokiraju izgradnju poslovnih zona. Našim privrednicima šalju inspekcije", istakao je Kasumović.

Prema njegovim riječima, pokazao je da grad može bolje i drugačije.

"Na našim ulicama više nema pasa lutalica, imamo dočeke nove godine na otvorenom, imamo najbolje koncerte i zabave za sve generacije, izgradili smo desetine novih dječijih igrališa i poligona, asfaltirali desetine kilometara novih puteva. Grad nikada ranije nije ostvarivao suficit, a ukinuli su KGZ i mnoge namete. Nikada se više nije gradilo, a ne zadužujemo našu djecu, kako su to oni radili. Novac kojeg su oni davali svojim političkim stranaka dajemo za knjige i školski pribor, za stipendije, za sport", ističe on.

Naveo je kako njegovi saradnici znaju da se nije želio kandidovati za drugi mandat, ali su ga oni svojim ponašanjem i antizeničkim djelovanjem natjerali.

"Dokazali smo, da tamo gdje SDA i njeni sateliti vladaju, opljačkaju i unište sve. Zarekao sam se da zbog rahmetli Husejina Smajlovića jer oni sve na njega svaljuju, neću kopati po arhivi i prošlosti, a znajte da bi mnogi njihovi kadrovi zbog učinjenih kriminala u Zenici mogli zaraditi i do 25 godina zatvora", napisao je Kasumović.