Gradonačelnik Zenice
60

Kasumović odgovorio Poreznoj upravi FBiH: Zašto se dug Zenicatransa naplaćuje sada?

E. M.
Fuad Kasumović (Foto: E. M./Klix.ba)
Fuad Kasumović (Foto: E. M./Klix.ba)
Prvi čovjek Zenice Fuad Kasumović u odgovoru Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine zatražio je da mu odgovore zašto se Zenicatrans blokira 2019. godine kada je izabran on kao nezavisni kandidat te zašto dugovi nisu naplaćivani ranije?
"U cilju istinitog i objektivnog informisanja javnosti, a posebno građana Zenice, Gradska uprava i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u cijelosti kao netačne, zlonamjerne i stranački obojene odbacuju informacije koje je danas u vidu saopćenja za javnost plasirala Porezna uprava FBiH", navodi se na početku saopćenja te dalje stoji:

"Pozivamo direktora Porezne uprave FBiH i direktora Kantonalnog poreznog ureda Zenica da građanima dokažu svoju profesionalnost tako što će pojasniti, zbog čega Javno komunalno preduzeće "Zenicatrans - prevoz putnika" d.d. Zenica nisu blokirali 2008., 2009., 2010., 2011., 2012., 2013., 2014., 2015. i 2016. godine, nego su to prvi put uradili kada je u Zenici za gradonačelnika izabran nezavisni kandidat, gospodin Fuad Kasumović? Od Porezne uprave FBiH i Kantonalnog poreznog ureda Zenica koji tvrde da su profesionalni, a svojim radom u praksi pokazuju da rade po stranačkoj direktivi, tražimo odgovor na pitanje: Zašto se dugovi Zenicatransa nisu naplaćivali punih devet godina, tj. u vrijeme kada su nastali?", stoji u odgovoru Kasumovića.

Također, navodi se i da su direktori Porezne uprave FBiH na funkcije došli preko SDA.

"Gospodo, direktori Porezne uprave FBiH, podsjećamo vas da na te funkcije niste došli voljom naroda ili po preporuci MMF-a ili Svjetske banke već vas je postavila SDA, građanima Zenice pokažite samo još jedan primjer u BiH, gdje 'država ide na državu'. Odgovorite građanima, gdje je to Porezna uprava FBiH napravila i blokirala nešto slično ovome što radi JKP 'Zenicatrans' i Gradu Zenica? Prestanite obmanjivati javnost jer Grad Zenica niti je kupio, niti mu je Autobuska stanica poklonjena. Pravo raspolaganja nad istom preuzeto je pravno valjanim poslom. Istovremeno upozoravamo i vas i javnost, kako su Gradska uprava i gradonačelnik Zenice u posljednje vrijeme zaprimili veći broj pritužbi privrednika, koji sumnjaju da inspektori Porezne uprave FBiH ciljano posjećuju upravo preduzeća čije uprave i vlasnici nisu bliske SDA", stoji u saopćenju.

Kasumović je u odgovoru Poreznoj upravi FBiH kazao kako su građanima BiH potrebne jake državne, a ne stranačke institucije te da ih ovom prilikom moli da javnost obavijeste koliko miliona ili milijardi su državi BiH dužne kladionice.

"Kako vam je poznato, neradom Porezne uprave FBiH po stranačkim instrukcijama, Grad Zenica i građani su oštećeni za milionske iznose koje od kladionica niste naplatiti za takse", stoji na kraju reakcije Kasumovića.