CIKBiH
0

Kašnjenje na 24 biračka mjesta

FENA
Na 24 biračka mjesta u 11 općina u BiH zabilježena su kašnjenja u otvaranju biračkih mjesta, saopćila je Centralna izborna komisija BiH (CIK).

Najveći problemi su zabilježeni u Visokom, gdje je predsjednica biračkog mjesta, koja je nosila birački materijal, imala saobraćajanu nesreću i sada je zbrinuta u bolnici Koševo.

Na području općine Čapljina zabilježeni su problemi u otvaranju četiri biračka mjesta, na kojima je zbog nevremena nestalo električne energije.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović kazao je na pres-konferenciji da uprkos nestanku električne enrgije na ovim biračkim mjestima nema nikakvih problema u proceduri glasanja.

Također, jedno biračko mjestu u općini Vlasenica prekinulo je rad na 15-tak minuta, jer nije bilo završeno prebrojavanje glasačkih listića.

Zabilježeno je i kašnjenje u otvaranju jednog biračkog mjesta u Srebrenici, te na tri birališta u Sanskom Mostu.

Iz CIK-a su saopćili da su primili 14 prijava o povredama izborne šutnje, koje će Komisija ispitati i donijeti odgovarajuće odluke.

Dosad nije bilo izvještaja o kršenju Instrukcije o zabrani nošenje i pokazivanje oružja, te korištenja fotoaparata, diktafona, videokamera i mobilnih telefona na biračkim mjestima.

CIK će na pres-konferenciji u 13.00 sati saopćiti i podatke o odzivu birača do podne.