Projekt u izradi
2

Kasni sanacija oštećenja na spomen-obilježju Markale, nadležni obećavaju skore radove

Piše: I. P.
(Foto: D. S./Klix.ba)
Spomen-obilježje na pijaci Markale nagriza vrijeme te se na njemu nalazi nekoliko oštećenja. Fond memorijala i Tržnice-pijace trebali su sanirati spomenik prije godišnjice, ali to je odgođeno za "toplija vremena".

Kako je potvrđeno za Klix.ba, Fond memorijala i KJKP Tržnice-pijace zajedno će pristupiti sanaciji i rekonstrukciji spomen-obilježja na Markalama, a koje je izgrađeno kao stalni podsjetnik na masakr koji se dogodio 5. februara 1994. godine i u kojem je od granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske poginulo 68 građana Sarajeva, dok ih je 142 teže i lakše ranjeno.

"Napravljeno je idejno rješenje i u fazi je izrada projekta i sve je trebalo biti završeno i prije godišnjice, ali ne bude uvijek sve kako je planirano. Projektom je obuhvaćena zaštita ruže, gradnja kupole i sanacija oštećenja kao što su popucala stakla. Za radove je potrebna optimalna temperatura između 10 i 20 stepeni, a radovi će početi tokom ove godine", rečeno je iz Fonda memorijala.

Kupola će biti sačinjena od inoksa i time će tzv. ruža biti zaštićena od prolaznika. Također, bit će prekrivena i zaštićena crvenom bojom po uzoru na sličan tretman širom Sarajeva. Do sada je bila prekrivena staklom koje je bilo prljavo, zamagljeno i neugledno. Nakon nekoliko godina staklo je konačno uklonjeno.

Fond memorijal i Tržnice će zajedničkim učešćem finansirati projekt, ali zasad nema informacija o tome koliko bi sve koštalo.