Bh. priča
12

Kasni otvorenje hemodijaliznog centra u Goraždu, Nijemci donirali stolice

Piše: E. A.
Kantonalnoj bolnici Goražde doniran je dio opreme za potrebe hemodijaliznog centra. Donatori iz Njemačke željeli su na ovaj način dati podršku realizaciji ovog značajnog projekta za građane Bosanskopodrinjskog kantona te su najavili da će osigurati i drugu pomoć za budući hemodijalizni centar.

"Kada sam čuo da su u bolnici odlučili uspostaviti dijalizni centar, poželio sam na neki način pomoći, animirao sam prijatelje iz Njemačke i oni su za početak osigurali dio opreme, ali donacije za dijalizni centar će se nastaviti", kaže Redžo Hamzić, prijatelj donatora.

Aktivnosti na uspostavi hemodijaliznog centra intenzivirane su posljednju godinu iako se realizacija ovog projekta najavljuje godinama kako bi se olakšalo pacijentima koji svakodnevno putuju u Sarajevo gdje jedino mogu dobiti adekvatnu medicinsku pomoć.

"Ovo je jedan veliki gest jer se očekuje da nakon ovoga bude započeta realizacija preostalog dijela koji je u toku oko same uspostave hemodijaliznog centra. To neće doći u pitanje, imali smo sastanke i s premijerkom Aidom Obućom, ona je dala punu podršku ovom projektu. Potrebno je uraditi reviziju dijela projekta, mi smo sve pripremili, neće ići brzo, ali će sigurno biti urađen", kaže Osman Subašić, predsjednik UO Kantonalne bolnice Goražde.

Svi predviđeni rokovi za uspostavu hemodijaliznog centra su prošli još prije nekoliko mjeseci s obzirom na to da je ugovor vrijedan 280.000 KM potpisan s Vladom BPK u septembru prošle godine, a rok za njegovu realizaciju bio je šest mjeseci.