{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kasipović: Sredinom juna usvajanje državnog zakona o visokom obrazovanju

F
6.6.2007. u 11:04
0
0
Kasipović: Sredinom juna usvajanje državnog zakona o visokom obrazovanju
0
Kasipović: Sredinom juna usvajanje državnog zakona o visokom obrazovanju
Ministar prosvjete i kuture Republike Srpske Anton Kasipović očekuje da će sredinom juna konačno biti usvojen državni zakon o visokom obrazovanju.
Kasipović je, nakon sastanka sa višim zamjenikom visokog predstavnika Peterom Bas-Backerom, kazao da je BiH pred završetkom velikog posla, a to je donošenje okvirnog zakona o visokom obrazovanju.

Podsjetivši na stav Vlade RS-a o ovom pitanju, ministar Kasipović je rekao da je našoj državi neophodan takav zakonski okvir, te da su ovaj put i OHR i Ministarstvo civilnih poslova BiH, te Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a radili s namjerom da se dođe do najboljeg mogućeg rješenja.

"Nadam se da neće biti ozbiljnih prepreka usvajanju ovog zakona", kazao je resorni ministar u RS-u.

Viši zamjenik visokog predstavnika Peter Bas-Backer poručio je da je vrijeme za BiH da dobije moderan obrazovni sistem, te da je to neophodno ne samo za studente, koji žele da nastave svoje studije van BiH i da im diplome budu priznavane, već i za BiH kako bi privukla strane investiticije.

To je neophodno i kako bi, naglasio je, BiH razmjenjivala informacije i obrazovanje sa drugim institucijama u regionu, te dala svoj doprinos međunarodnim istraživačkim projektima.

"Kompletiranje takvog obrazovnog sistema ima za rezultat privlačenje međunarodnog novca za ozbiljne projekte", kazao je Bas-Backer i dodao da to još uvijek nije postignuto jer je zakon u parlamentranoj proceduri, ali se nada će to biti usvojen.

Na satanku je bilo riječi o odnosu sa vjerskim zajednicama, a Kasipović je kazao da u tom dijelu ima ohrabrujućih činjenica, prije svega u pogledu vraćanja imovine, te, kako je naveo, ima dobre podatake kada je u pitanju imovina Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu.

"Nadam se da ćemo uskoro riješiti, odmah po dobijanju formalnih zahtjeva, i pitanja određene imovine Islamske zajednice, ali i drugih konfesija, na području Banje Luke i Kozarske Dubice, te drugih gradova RS-a", kazao je ministar prosvjete i kulture.

Ambasador Bas-Backer je istaknuo da ima mjesta za poboljšanje saradnje sa vjerskim zajednicama, te poručio da su međunarodni predstavnici zadovoljni pozitivnim stavom u Banjoj Luci kada je u pitanju obnova džamije Ferhadije.

"Tu mislim na pozitivne ocjene koje su iskazali ministar Kasipović i premijer Dodik za obnovu Ferhadije, te finansijsku pomoć za njenu ponovnu gradnju, a koju su dale vlasti", kazao je viši zamjenik visokog predstavnika u BiH.

Poručio je i da su svi dali svoj doprinos kako bi nedavna sahrana u Bratuncu bošnjačkih žrtava bila obavljena mirno i dostojanstveno, te da misli da je i to pozitivan čin.

Bas-Backer je izrazio nadu da će političari u Banjoj Luci omogućiti bolje uvjete za povratak vjerske imovine kako bi vjerske zajednice mogle da nastave normalno da funkcioniraju.

Naglasio je da treba zajednički raditi na povratku kako pravoslavne Bogoslovije u Sarajevu, vraćanju imovine katoličke crkve u BiH, te na tome da i u Banjoj Luci budu ostvareni uvjeti za ponovni rad medresa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: