{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kasipović: Sredinom juna usvajanje državnog zakona o visokom obrazovanju

F
6.6.2007. u 11:04
0
0
Kasipović: Sredinom juna usvajanje državnog zakona o visokom obrazovanju
0
Kasipović: Sredinom juna usvajanje državnog zakona o visokom obrazovanju
Ministar prosvjete i kuture Republike Srpske Anton Kasipović očekuje da će sredinom juna konačno biti usvojen državni zakon o visokom obrazovanju.
Kasipović je, nakon sastanka sa višim zamjenikom visokog predstavnika Peterom Bas-Backerom, kazao da je BiH pred završetkom velikog posla, a to je donošenje okvirnog zakona o visokom obrazovanju.

Podsjetivši na stav Vlade RS-a o ovom pitanju, ministar Kasipović je rekao da je našoj državi neophodan takav zakonski okvir, te da su ovaj put i OHR i Ministarstvo civilnih poslova BiH, te Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a radili s namjerom da se dođe do najboljeg mogućeg rješenja.

"Nadam se da neće biti ozbiljnih prepreka usvajanju ovog zakona", kazao je resorni ministar u RS-u.

Viši zamjenik visokog predstavnika Peter Bas-Backer poručio je da je vrijeme za BiH da dobije moderan obrazovni sistem, te da je to neophodno ne samo za studente, koji žele da nastave svoje studije van BiH i da im diplome budu priznavane, već i za BiH kako bi privukla strane investiticije.

To je neophodno i kako bi, naglasio je, BiH razmjenjivala informacije i obrazovanje sa drugim institucijama u regionu, te dala svoj doprinos međunarodnim istraživačkim projektima.

"Kompletiranje takvog obrazovnog sistema ima za rezultat privlačenje međunarodnog novca za ozbiljne projekte", kazao je Bas-Backer i dodao da to još uvijek nije postignuto jer je zakon u parlamentranoj proceduri, ali se nada će to biti usvojen.

Na satanku je bilo riječi o odnosu sa vjerskim zajednicama, a Kasipović je kazao da u tom dijelu ima ohrabrujućih činjenica, prije svega u pogledu vraćanja imovine, te, kako je naveo, ima dobre podatake kada je u pitanju imovina Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu.

"Nadam se da ćemo uskoro riješiti, odmah po dobijanju formalnih zahtjeva, i pitanja određene imovine Islamske zajednice, ali i drugih konfesija, na području Banje Luke i Kozarske Dubice, te drugih gradova RS-a", kazao je ministar prosvjete i kulture.

Ambasador Bas-Backer je istaknuo da ima mjesta za poboljšanje saradnje sa vjerskim zajednicama, te poručio da su međunarodni predstavnici zadovoljni pozitivnim stavom u Banjoj Luci kada je u pitanju obnova džamije Ferhadije.

"Tu mislim na pozitivne ocjene koje su iskazali ministar Kasipović i premijer Dodik za obnovu Ferhadije, te finansijsku pomoć za njenu ponovnu gradnju, a koju su dale vlasti", kazao je viši zamjenik visokog predstavnika u BiH.

Poručio je i da su svi dali svoj doprinos kako bi nedavna sahrana u Bratuncu bošnjačkih žrtava bila obavljena mirno i dostojanstveno, te da misli da je i to pozitivan čin.

Bas-Backer je izrazio nadu da će političari u Banjoj Luci omogućiti bolje uvjete za povratak vjerske imovine kako bi vjerske zajednice mogle da nastave normalno da funkcioniraju.

Naglasio je da treba zajednički raditi na povratku kako pravoslavne Bogoslovije u Sarajevu, vraćanju imovine katoličke crkve u BiH, te na tome da i u Banjoj Luci budu ostvareni uvjeti za ponovni rad medresa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: