{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kasipović: Odbačene žalbe dva fakulteta o poništavanju diploma

F
14.3.2007. u 13:50
0
0
Kasipović: Odbačene žalbe dva fakulteta o poništavanju diploma
0
Kasipović: Odbačene žalbe dva fakulteta o poništavanju diploma
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske odbacio je kao neosnovane žalbe Pan-evropskog fakulteta „Aperion“ Banja Luka i Fakulteta za poslovni menadžment Gradiška na rješenje kojom je Prosvjetna inspekcija RS-a utvrdila nepravilnosti i stavila van snage ukupno 294 diplome na tim fakultetima, saopćio je resorni ministar Anton Kasipović.
Na ovo rješenje fakulteti više nemaju pravo, a mogu povesti upravni spor. Ukoliko nastave s radom na način koji je utvrđen kao neregularan, bit će, naveo je Kasipović, primijenjene druge zakonom propisane mjere.

On je na pres-konferenciji pojasnio da je Ministarstvo prosvjete utvrdilo da su nalazi Prosvjetne inspekcije argumentovani, da je na ta dva fakulteta bilo kršenja propisa i zakona.

On je dodao da će se „Aperionu“, kao i fakultetu u Gradišci pomoći da dođu u stanje da bi postali respektabilne visokoškolske ustanove.

Prosvjetna inspekcija RS-a, također je, donijela rješenje da se Fakultetu za poslovne studije Banja Luka poništi upis u peti semestar 2005./2006. godini za 94 studenta tog fakulteta te da se poništi upis u treći semestar 2005./2006. za dva studenta, te da se u Službenom glasniku RS-a poništi ništavnim uvjerenje o diplomiranju za 79 studenata i da se poništi upis u prvi semestar Postdipomskog studija II ciklusa za 25 studenata na tom fakultetu.

Kasipović je kazao da je Prosvjetna inspekcija na tom fakultetu utvrdila da je bilo ozbiljnih propusta u načinu upisa u osiguravanju diferencijalnih ispita, te načinu studiranja i drugo.

Naveo je, između ostalog, da je bilo i slučajeva da su studenti na tom fakultetu prvo diplomirali, pa polagali ispite.

Također, Fakultetu za poslovne studije Banja Luka Prosvjetna inspekcija je naložila da poništi izbor u zvanje vanrednog profesora dr. Radoja Radića, kazao je Kasipović te da se odredi odgovoran profesor za grupu predmeta koju je Radić vodio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: