Krivični zakon BiH
13

Kasipović: Negiranje genocida krivično djelo samo ako poziva na nasilje

Piše: M. T.
Anton Kasipović (Foto: Nezavisne)
Anton Kasipović (Foto: Nezavisne)
Ministar pravde RS Anton Kasipović kazao je da su posljednja primjedba i zapažanje u vezi sa Krivičnim zakonom BiH poslani 1. juna i da se sve svodi na samo pitanje nadležnosti Vijeća ministara.

“Posljednje primjedbe i zapažanja u vezi sa Krivičnim zakonom BiH smo poslali 1. juna ove godine, ali smo ih slali u više navrata. Prije toga smo ih slali nekih dvadesetak dana ranije“, potvrdio je ministar pravde RS Anton Kasipović.

Te primjedbe se svode na to da Vijeće ministara BiH nije nadležno da uopšte donese ovakve izmjene i dopune na nivou BiH, rekao je Kasipović.

Dakako, najsporniji je član 145. koji se tiče kazne u slučaju negiranja genocida u BiH.

“U više navrata u posljednjih 10 godina je bilo pokušaja da se kriminalizira to djelo, pa je nekad Stranka za BiH to pokušavala, pa nekad neka grupa poslanika, pa onda SDP BiH i sada se očigledno pokušala naći formula o jednoj novoj kvalifikaciji djela, ali je to sve skupa jedna potpuna improvizacija“, izjavio je Kasipović za Klix.ba.

“Ministarstvo pravde RS smatra da bi negiranje genocida moglo da se smatra krivičnim djelom samo u slučaju pozivanja na nasilje, a to je krivično djelo protiv javnog reda i mira, što je prema Ustavima BiH i RS u nadležnosti entiteta, tako da ne bi trebalo da bude tretirano Krivičnim zakonom BiH”, precizirao je Kasipović.