Položio zakletvu
0

Kasim Trnka novi član Ustavnog suda Islamske zajednice

Klix.ba
Kasim Trnka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kasim Trnka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kasim Trnka imenovan je za člana Ustavnog suda Islamske zajednice u BiH. Odluku je donio Sabor IZ, a danas je upriličeno svečano polaganje zakletve kojoj su prisustvovali reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, predsjednik Sabora IZ Hasan Čengić te predsjednik Ustavnog suda IZ Fikret Karčić.

Trnka je doktorirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1975. godine te stekao doktorat pravnih nauka iz domena ustavnog prava. Objavio je više od 100 naučnih i stručnih radova iz oblasti ustavnog prava i političkih nauka, među kojima više udžbenika, monografija i priloga u domaćim i stranim časopisima i publikacijama.

Istupao je na brojnim domaćim i međunarodnim naučnim i stručnim skupovima. Studiju "Konstitutivnost naroda" objavio je u Sarajevu 2000. godine te 2009. godine knjigu "Proces odlučivanja u Parlamentarnoj skupštini BiH" u kojoj su objavljeni rezultati istraživanja.

U više navrata bio je član ustavnih komisija Skupštine BiH, brojnih stručnih udruženja te Odbora za pravne nauke Akademije nauka i umjetnosti BiH. Od 1991. godine, u svojstvu eksperta za ustavno pravo, bio je angažovan u procesu državnog osamostaljivanja BiH i u cjelokupnom mirovnom procesu za BiH, uključujući i zaključivanje Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma, kao i njihovu implementaciju.

Za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH izabran je 2002. godine te u dva mandata za potpredsjednika toga suda. Istekom mandata 2009. godine se penzionisao. Nakon toga se nastavio intenzivno baviti naučnim i stručnim radom te učestvovati u javnom i društvenom životu kao nestranačka ličnost.