Ispoštovan međunarodni sporazum
0

Kasetna municija iz BiH uništena u Glamoču

Sarajevo-x.com
Aerosolna bomba
Nakon uspješnog okončanja najopasnijeg posla – uništavanja aerosolnih bombi, domaća privredna društva Amphibia d.o.o. i UXB Balkans d.o.o. okončali su i program uništavanja nestabilne municije za 2011. godinu, uništavanjem posljednjih kasetnih sredstava u BiH, minobacačkih mina kalibra 120 mm ruske proizvodnje, čime je BiH ispoštovala odredbe međunarodnog sporazuma o zabrani posjedovanja i proizvodnje kasetne municije.

Pored ovih sredstava uništeno je i oko 40.000 komada protuavionskih metaka kalibra 20 mm koji su svrstani u izuzetno nestabilnu municiju u skladištima Oružanih snaga BiH. Inače zrno jednog sličnog metka bilo je uzrok velike havarije skladišta vojnih sredstava u Paraćinu.

Eksploziju u vojnom skladištu na Karađorđevom brdu kod Paraćina 19. oktobra 2006. Godine izazvali su gasovi nastali raspadanjem barutnog punjenja protivavionskih metaka, a uzrok eksplozije je najverovatnije samozapaljenje nitroznih gasova, nastalih kao posledica hemijske dekompozicije baruta saopštio je Radomir Mladenović, istražni sudija Okružnog suda u Nišu koji je obavio uviđaj na mestu eksplozije, 21. novembra ove godine. Kako je naveo Mladenović, na platformi broj 5, odakle je krenula serija eksplozija koja je zahvatila ostale platforme i magacin, bilo je uskladišteno 1.200.000 ovih metaka, koji su bili namenjeni za uništavanje, ali Vojska nije imala sredstava da plati Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu da uništi municiju, prenijeli su mediji u Srbiji 2006. godina.

Uništavanje ružja i municije u BiH je izvršeno na poligonu Odlučna Barbara kod Glamoča uz nadzor Državne komisije za kontrolu uništavanja i predstavnika UNDP-a kao finansijera ove aktivnosti.

I pored snježne atmosfere i niskih temperatura (oko -23 Celzija), stručnjaci ove dvije kompanije posao su okončali prema tehnološki ponuđenim procedurama uništavanja koje zadovoljavaju ekološke i vojne standarde.

Realizacijom neutralisanja najopasnijih ubojnih sredstava u regionu Amphibia i UXB Balkans kao bh. domaći kapaciteti, svojim znanjem i organizovanošću svrstali su se među respektabilne kompanije koje na međunarodnom nivou obavljaju ovako komplikovane zadatke.

Posebno treba istaći i ekološki aspekt ovih aktivnosti koji su stručnjaci ove dvije kompanije postigli.

Inače, u proces neutralisanja nestabilne municije uključeni su sa svojim odlukama Predsjedništvo BiH, Ministarstvo odbrane BiH, Komanda i jedinice Oružanih snaga BiH, Evropska komisija kao finansijer i UNDP SAC program kao implementator sredstava i samog projekta, saopćeno je iz kompanije Amphibia d.o.o.