BiH
0

Kasarna Žunovnica prešla u vlasništvo Općine Hadžići

Klix.ba
(Foto: Općina Hadžići)
Shodno Odluci Vlade FBiH o davanju na privremeno korištenje kasarne Žunovnica Općini Hadžići, jučer je izvršena njena primopredaja putem komisija te je ovaj objekat postao vlasništvo Općine na period od pet godina.

Komisije Vlade FBiH i Općine Hadžići u prisustvu predstavnika MO BiH i OS BiH, koji su dužili i fizički obezbjeđivali lokaciju, obišle su kasarnu, evidentirale stanje objekata i infrastrukture te sačinili zapisnik o predaji kasarne Žunovnica u Hadžićima.

Zapisnikom je konstatovano da je Općina postala privremeni vlasnik lokacije ukupne površine 1.725.888 m2 sa izgrađenim objektima i infrastrukturom od 15 zidanih i četiri montažna objekata. Od 19 pomenutih objekata samo njih osam je u funkcionalnom stanju.

Kasarna Žunovnica je infrastrukturno uređena, ali je zapuštena. Bivši skladišni dio kasarne koji OS BiH nisu koristile vidno je označen kao sumnjiva minirana i kontamnirana površina rasutim UBS-om nakon NATO udara te ovaj dio kasarne nije bio predmet primopredaje jer ga nisu bile zaposjele OS BiH. Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH i Općina Hadžići će nakon ove zapisničke primopredaje potpisati ugovor o korištenju lokacije. Općina Hadžići je preuzela obavezu fizičkog obezbjeđenja kasarne Žunovnica.