BiH
8

Karneval u Tuzli: Mumije, vampiri i kauboji prodefilovali centrom grada

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U organizaciji Katoličkog školskog centra Sveti Franjo i Hrvatskog kulturnog društva Napredak glavna podružnica Tuzla danas je u centru ovog grada upriličen karneval.

Događaj koji se tradicionalno organizuje u vrijeme pokladnih blagdana privuče veliki broj učesnika, a tako je bilo i ovaj put.

Bila je ovo jedinstvena prilika da centrom Tuzle prošetaju vještice, kauboji, mumije, vukodlaci, vampiri, pčelice, princeze... koji su mamili pažnju prolaznika.

Vesela i razdragana karnevalska povorka krenula je od Katoličkog školskog centra Sveti Franjo, preko Korza, a u konačnici je stigla na Trg Slobode gdje je upriličena centralna zabava.

Zabavu su dodatno oplemenili članovi grupe Limena glazba iz Živinica, orkestra Balsika iz Tuzle, kao i tuzlanske mažoretkinje.

"Ove godine vrijeme nam je dopustilo da idemo ulicama Tuzle uz pjesmu, igru i ples. Projekt smo započeli prije više od deset godina i građani Tuzle su ga prepoznali kao nešto lijepo čemu se raduju", kazao je za Klix.ba direktor Katoličkog školskog centra Sveti Franjo Vlatko Rosić.

Pored zabave Rosić navodi da je cilj ove ideje potaknuti i kreativnost kod učenika ovog centra.

"Poklade i karneval su prilika da učenici, ali i odrasli, njeguju svoju kreativnost. Svi koji nam se pridruže vrlo rado se maskiraju i čini nam se da nam u ovom vremenu krize i nesigurnosti svima negdje treba oduška u smislu da na jedan dan budemo neko drugi, a što nam ovaj karneval i pruža", dodao je Rosić.

Ovogodišnji karneval završen je tradicionalnom podjelom krofni.