Početak pregovora
46

Karl Nehammer pozdravio preporuku Evropske komisije o BiH: Drago mi je da je naš trud vrijedan toga

V. K.
Karl Nehammer (Foto: T. S./Klix.ba)
Karl Nehammer (Foto: T. S./Klix.ba)
Austrijski kancelar Karl Nehammer oglasio se povodom preporuke Evropske komisije o početku pregovora o ulasku Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.
Između ostalog Nehammer je rekao kako je Bosna i Hercegovina dugo radila na reformama.

"Podržavam preporuku Evropske komisije za početak pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. Država je uporno radila na reformama i ostvarila ogroman napredak. Austrija je bila i ostat će jak partner za države Zapadnog Balkana i njihovim evropskim integracijama. Drago mi je, da je naš trud vrijedan toga bio do sada i da će i dalje biti" poručio je Nehammer.

U utorak se oglasio i šef austrijske diplomatije Alexander Schallenberg koji je rekao kako je ovim činom ostvaren važan korak ka evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

"Pozitivnim izvještajem Evropske komisije o napretku reformskog procesa u Bosni i Hercegovini postigli smo važnu prekretnicu u EU integracijama. Bosna i Hercegovina je pokazala hrabrost i pogonsku snagu i posljednjih mjeseci je pokrenula niz ključnih EU-reformi, kako bi utrla put ka članstvu u Evropskoj uniji", rekao je šef austrijske diplomatije.

Naglasio je kako se ovaj momenat mora iskoristiti.

"Ovaj zamah moramo iskoristiti: ja očekujem od šefova država i vlada, da na Vijeću Evropske unije sljedeće sedmice kompletiraju iskorak i da, sljedeći preporuku Evropske komisije, daju zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. U vrijeme kad se rat vratio na evropski kontinent, a geopolitička neizvjesnost raste, svi čelnici Evropske unije moraju biti svjesni, da je integracija zapadnog Balkana u Evropsku uniju i stvar naše vlastite sigurnosti i stabilnosti. Mi moramo da vežemo države zapadnog Balkana za nas, kako bismo izbjegli maligne utjecaje trećih strana u našem neposrednom susjedstvu", poručio je.