{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karišik: Vlast KS-a nije u potpunosti opravdala povjerenje građana

F
31.7.2007. u 14:50
0
0
Karišik: Vlast KS-a nije u potpunosti opravdala povjerenje građana
0
Karišik: Vlast KS-a nije u potpunosti opravdala povjerenje građana
Skupština Kantona Sarajevo je u prvoj polovini godine usvojila svega 30 posto, a Vlada Kantona Sarajevo 38 mjera (zakona, odluka, strategija) koje imaju veću ili manju povezanost s 12 ključnih građanskih problema iz Građanske platforme - dokumenta što ga je svojim potpisima, pred prošlogodišnje izbore u BiH, podržalo više od 500.000 bh. građana.
Ovo su podaci koje je Centar civilnih inicijativa (CCI) prezentirao danas u Sarajevu o rezultatima polugodišnjeg izvještaja o radu Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo.

Na pres-konferenciji, upriličenoj tim povodom, član monitoring tima CCI-a Miloš Karišik istaknuo je da, iako ima određenih pozitivnih pomaka u radu kantonalnih vlasti, odgovornost i efikasnost u radu zakonodavne i izvršne vlasti KS-a još nisu na zadovoljavajućem nivou, jer vlast ovog kantona u polugodišnjem periodu nije u potpunosti opravdala povjerenje građana. To, kako je kazao, pokazuje broj usvojenih mjera povezanih s rješavanjem najvažnijih životnih problema građana.

Zabrinjavajućom je označena činjenica da od oko 200 tačaka dnevnog reda, koje je Vlada KS-a razmatrala na 17 sjednica, čak 62 posto usvojenih mjera nije imalo određene veze s rješavanjem ključnih zahtjeva iz Građanske platforme. U istom periodu, Skupština KS-a je od 85 razmatranih tačaka dnevnog reda na sedam sjednica svega 30 posto posvetila ključnim građanskim zahtjevima iz Platforme.

Kao pozitivnu činjenicu u radu Vlade KS-a istaknuto je redovno finansijsko izvještavanje uz apel da bi bilo potrebno na vrijeme početi s uključivanjem interesnih grupa i civilnog društva u kreiranje budžeta za 2008. godinu kako bi on bio usvojen u skladu sa zakonom, najkasnije do 31.decembra, kako je i predviđeno programima rada Vlade i Skupštine KS-a. Zadovoljavajućom je ocijenjena i transparentnost rada vlasti KS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: