Jačanje saradnje
47

Karić ugostila gradonačelnika Gualtierija: Radimo na uvođenju direktne aviolinije Sarajevo - Rim

I. M.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas je ugostila gradonačelnika Rima Roberto Gualtieri. Održali su zajednički sastanak na kojem je glavna tema bila jačanje saradnje između ovih gradova.

Benjamina Karić je poručila da se ova posjeta s pravom može smatrati historijskom.

"Ovo je prva posjeta gradonačelnika Rima našem Sarajevu u historiji. Izuzetno smo ponosni što su Sarajevo i Rim prošle godine potpisali sporazum o saradnji, a već danas gradonačelnik Rima dolazi u naš grad, razgovaramo o različitim načinima za saradnju i već imamo sjajne ideje", rekla je.

Gradonačelnica Sarajeva je kazala da će grad Sarajevo i grad Rim će zajedno intenzivno raditi na otvaranju novih mogućnosti za direktnu avionsku liniju između Sarajevo - Rim.

"Grad Rim je izabran za UNESCO grad filma. To je još jedna zajednička vrlo pozitivna poveznica između naša dva grada tako da ćemo sarađivati i u oblasti filmske industrije. SFF je festival na koji smo posebno ponosni i bit će nam zadovoljstvo da i u ovoj oblasti ostvarimo saradnju", poručila je.

Ona je kazala da je sa Gualtieriom danas razgovarala i o saradnji u oblasti kulture i sporta te poručila da su dogovorili organizaciju Dana Sarajeva u Rimu.

Gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri je zahvalio Benjamine Karić na srdačnom prijemu te je poručio da je zadovoljan saradnjom Rima i Sarajeva.

"Radujem se saradnji i u oblasti filma. I Rim je grad filma i jedva čekamo da pojačamo naše odnose i kad je u pitanju ta sfera", rekao je.