Grad Sarajevo
351

Karić predložila da 9. novembar bude dan sjećanja na stradale na Kazanima

B. T.
Benjamina Karić (Foto: T. S./Klix.ba)
Benjamina Karić (Foto: T. S./Klix.ba)
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić na današnjoj sjednici Gradskog vijeća uputila je inicijativu da se po hitnom postupku razmatra dopuna događaja i datuma značajnih za Grad Sarajevo, po kojoj bi 9. novembar bio dan sjećanja na građane srpske nacionalnosti stradale na Kazanima.

Kako je kazala, trenutno ne postoji dan obilježavanja sjećanja na žrtava s ovog stratišta te je predložila da to bude 9. 11., kada je počela ekshumacija njihovih posmrtnih ostataka.

"Smatram da je ovo građanska i ljudska odluka i prijedlog", kazala je Karić.

Njena inicijativa podržana je sa 22 glasa za, ni jednim protiv, jednim suzdržanim, dok jedna vijećnica nije glasala te će se ta tačka naći na današnjoj sjednici.

Već ranije na dnevni red sjednice uvršten je Prijedlog Odluke o podizanju spomen obilježja Kazani.

Ovo pitanje ponovo je aktuelizirano nakon što je Naša stranka predložila da se na spomeniku ubijenim Srbima na Kazanima jasno istakne da su ubijeni i ko ih je ubio, poslije čega su uslijedile brojne reakcije.

Između osstalih, Savez udruženja boraca Patriotske lige BiH se oštro suprotstavlja Odluci gradskog vijeća grada Sarajeva da se na ploči spomenika nedužnim žrtvama građanima srpske nacionalnosti istakne Armija RBiH kao počinilac zločina. Poručili su da su zločin na Kazanima su počinili pojedinci koji su djelovali autonomno, ne ARBiH.