Uputit će inicijativu
12

Karić održala sastanak o političko-pravnom i zakonskom položaju Grada Sarajeva

L. S.
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić održala je sastanak sa članovima Gradskog savjeta, u čijem fokusu je bio političko-pravni i zakonski položaj Grada Sarajeva sa mogućnostima reforme zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva.

"Sputan - teritorijalno nametnutom neprirodnom diobom, ograničenim nadležnostima, oduzetom imovinom i simboličnim budžetom, koji je manji od budžeta sarajevskih općina. Skoro tri decenije je na čekanju i donošenje zakona o glavnom gradu države što Grad Sarajevo, također, spriječava da obavlja svoje ustavne funkcije", navedeno je iz kabineta gradonačelnice nakon sastanka.

Na sastanku Gradskog savjeta odlučeno je da Gradsko vijeće prema Skupštini Kantona Sarajevo uputi inicijativu za reformu zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva, a prema naučnoj osnovi utemeljenoj na preporukama Međunarodne naučne konferencije "Političko-pravni i zakonski položaj Grada Sarajeva u sistemu lokalne samouprave u BiH: mogućnosti reforme nadležnosti i teritorijalne organizacije", održane u ANU BiH u novembru 2022. godine.

Ovim se žele zadovoljiti interesi i potrebe građana Sarajeva kako bi i sami građani mogli utjecati na urbani, ekonomski, socijalni i kulturni razvoj svog grada.

Također, poručeno je da svjesni potreba i obaveza na evropskom putu naše zemlje, moramo nastaviti jače i brže s primjenom standarda na temelju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.