Nakon pisanja Klix.ba
91

Karić o Kvadrantu B i C: Na potezu je Skupština KS, neću pogodovati privatnim interesima

B. R.
Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva (Foto: T. S./Klix.ba)
Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva (Foto: T. S./Klix.ba)
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) je reagirala nakon što smo ranije danas objavili da gradska vlast još nije usvojila regulacione planove za Kvadrant B i Kvadrant C.
Riječ je o jednom od najatraktivnijih dijelova grada - Kvadrant B je područje Marijin Dvora, u centru grada uz rijeku Miljacku, dok je Kvadrant C područje od Historijskog muzeja, duž Vilsonovog šetališta do Pofalića.

Karić nam je ustupila svoju informaciju gradskim vijećnicima o procesu izrade regulacionih planova za koje je nadležan Grad Sarajevo, među kojima su Kvadrant B i Kvadrant C. Prema toj informaciji, čeka se na Skupštinu Kantona Sarajevo da otkoči nastavak izrade ovih regulacionih planova. To za nju znači da Skupština Kantona Sarajevo treba staviti van snage zaključak koji je donijela 25. februara 2020., a koji glasi:

"Zadužuju se nositelji pripreme i izrade planske dokumentacije (Grad, općine i Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo) da prilikom donošenja nove, odnosno izmjena i dopuna važeće planske dokumentacije, kao i planova čija je izrada u toku, provode zaključke i preporuke sadržane u studiji o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka, kao i uslove koje je potrebno poštovati, prema važećem urbanističkom planu od 1985 - 2015. godine".

Podsjećamo, spomenutom studijom su utvrđene dvije stvari. Jedna je koji su to ventilacioni koridori, tj. najznačajniji prostor za protok zraka, a to je duž glavne gradske saobraćajnice i duž korita rijeke Miljacke koje je dijelom obuhvaćeno Kvadrantom B i Kvadrantom C. Druga stvar koja je utvrđena jeste da visoke građevine mogu negativno utjecati na kvalitet zraka (to ovisi o njihovoj lokaciji, položaju u odnosu na druge građevine, njihovom obliku, itd.).

Kantonalna vlada je u maju 2021., dok je resorni ministar bio Enver Hadžiahmetović (NiP) stavila van snage odluku koju je u februaru 2020. sama donijela, a odnosi se na zaštitu ventilacionih koridora. To je podrazumijevalo dodatnu regulaciju izgradnje.

Dakle, gradonačelnica traži da se van snage stavi zaključak, jer će se time, kako je konstatirala u informaciji, omogućiti razvoj grada. U informaciji je istakla i to da su smjernice navedene studije u suprotnosti sa smjernicama za izradu regulacionih planova Kvadrant B i Kvadrant C.

Bivši kantonalni ministri prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić (kao nestranački ministar) i Damir Filipović (SDP) su se usprotivili tome da se van snage stavi odluka o zaštiti ventilacionih koridora. Kapidžić je izjavio da predstoji "tibrazacija" Sarajeva, smatrajući da se pogoduje građevinskim investitorima. Filipović je poručio da je time na djelu "politika krana i skele".

Šta treba biti izgrađeno?

Karić je u izjavi za Klix.ba napomenula da je riječ o dijelovima grada na kojima će izgradnja utjecati na cjelokupan izgled Sarajeva te da zbog toga insistira da se ispoštuju sve procedure, što podrazumijeva i izjašnjenje Skupštine Kantona Sarajevo o ventilacionim koridorima. Pitali smo je kako ona zamišlja taj prostor.

"Odluka o izgledu nije odluka jednog lica, ali ako mene pitate kakva je moja vizija, reći ću da ništa ne smije ugroziti našeg grada, da gradnja treba biti u skladu sa okolinom i nikada neću pogodovati privatnim interesima. Smatramo da je izuzetno važno konsultovati nauku i struku iz različitih oblasti", naglasila je.

Ukazala je da se na području Kvadranta B nalaze tri nacionalna spomenika te da se zbog toga mora voditi računa o njihovoj zaštiti. Prema njenim riječima, smatra da je dokazala da ne popušta bilo čijim željama, pritiscima te da ni po ovom pitanju neće biti drugačije.