"Ništa nije srpsko"
532

Karić: Negatori naše historije su pristali na neupitnost bh. nacionalnog naslijeđa potpisavši Dejton

S. Š.
Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva (Foto: T. S./Klix.ba)
Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva (Foto: T. S./Klix.ba)
Gradonačelnica Sarajevo Benjamina Karić reagovala je na tvrdnje historičara iz Srbije i Republike Srpske da su određeni nacionalni spomenici BiH zapravo srpski.

Konkretno, Karić je opovrgnula tvrdnje čak 40 historičara iz Srbije i RS-a da su Povelja Kulina bana i Čajničko evanđelje srpski spisi, a da je Tvrtko Kotromanić srpski vladar.

"Povelja Kulina bana je povelja iz bosanske vladarske kancelarije, pisana bosanskom redakcijom staroslavenskog pisma; stećci su srednjovjekovni bosanski nadgrobni spomenici. Čajničko evanđelje je nastalo u okrilju Crkve bosanske, te pravno predstavlja bosanski nacionalni spomenik. Tvrtko Kotromanić je svoju teritoriju - Bosansku banovinu uzdigao u rang Kraljevine", navela je Karić.

Povelja Kulina bana je povelja iz bosanske vladarske kancelarije, pisana bosanskom redakcijom staroslavenskog pisma;...

Posted by Benjamina Karić rođ. Londrc on Wednesday, December 28, 2022
"Ništa od ovoga nije isključivo srpsko, kako je u svom dopisu navelo 40 historičara iz Srbije i Republike Srpske. Srpsko je u mjeri u kojoj je bosansko nacionalno blago naslijeđe svih naših etničkih grupa, Bošnjaka, Hrvata, Jevreja i svih drugih građana koji su dio našeg zajedničkog bosanskog nacionalnog korpusa", istakla je gradonačelnica.

Za kraj, Karić dodaje da da "negatori naše historije moraju znati da su sami pristali na naupitnost bh. nacionalnog naslijeđa onda kada su potpisali Dejtonski sporazum.

"Na kraju, negatori naše historije moraju znati da su sami pristali na neupitnost bosanskohercegovačkog nacionalnog naslijeđa i kulture kao činjenice, potpisavši u Dejtonu kao poseban Aneks uspostavu instituta nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine", poručila je ona sa zaključkom da se kulturno i historijsko nasljeđe i dostojanstvo ne štite lažima.